Няма основателна причина приемането ни в Шенген да не стане

...
Няма основателна причина приемането ни в Шенген да не стане
Коментари Харесай

Вътрешният министър коментира готовността ни за Шенген на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" в Люксембург

Няма основателна причина приемането ни в Шенген да не стане факт до края на тази година, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на днешния Съвет " Правосъдие и вътрешни работи " в Люксембург.
Малко след изказването на Калин Стоянов министърът по миграцията на Нидерландия Ерик ван дер Бург съобщи, че не се обрисува в близко бъдеще страната му да вдигне ветото си върху приемането на България в Шенгенското пространство.А министърът на вътрешните работи на Испания Фернандо Гомес , чиято страна е ротационен ръководител на Европейския съюз до края на годината, сподели приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство може да бъде сложено на гласоподаване след два месеца. 
За да обоснове тезата си, министър Калин Стоянов се базира на оповестения отчет на Европейската комисия, съгласно който България и Румъния са постигнали значителен прогрес при осъществяването на пилотните планове за въвеждане на бързи процедури за даване на леговище и за връщане на нелегално пристигнали в Европейски Съюз мигранти. 
" Наистина оценката е извънредно висока за нас и е следващото доказателство, че ние се движим в вярна посока. Освен това има доста позитивен резултат, който следи Европейската комисия в връзката ни с трети страни. Другото позитивно е това, че те регистрират и доста положителното взаимоотношение с Европол и Фронтекс ", разяснява министърът.
На въпрос на БНР дали България е известена за поисканата от Нидерландия задача, която да откри на място по какъв начин се ползва върховенството на закона, той отговори: " След срещата с вас имаме среща с министъра на миграцията на Нидерландия, там ние още веднъж ще изкажем готовността да извършат визити в България, тогава и когато преценяват през месец ноември. Където ние ще покажем какво сме постигнали досега.
Предполагам, че това още веднъж ще бъде мощен коз в нашите ръце, посредством който ще можем да реализираме това, което всички желаеме, а точно - да бъдем признати в Шенген до края на актуалната календарна година ".
За позицията на Австрия, която също не съгласна с разширение на Шенгенското пространство, той съобщи: " Предстои доста основно посещаване другата седмица на премиера на България учен Денков, в делегацията на който ще бъде и аз. Там в конкретика ще представим това, което сме постигнали досега, ще обявим съответните числа и напредъка, който имаме, защото това, което ние заложихме като ново управление, като цели, към този момент ги реализираме ".Министър Стоянов сподели, че е намалял доста броят на позволените мигранти от Турция - през юли те са били до 1500 на денонощие, а в този момент са към 400. Той посочи, че мигрантите, които влизат у нас, са най-вече от Сирия и Афганистан. Засега не се обрисува напор на идващи от Газа.  По обявата работи: Мария Йорданова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР