Най-високопоставеният американски генерал, командващ американските войски в Близкия изток, се

...
Най-високопоставеният американски генерал, командващ американските войски в Близкия изток, се
Коментари Харесай

Високопоставен американски генерал се срещна с президента на Египет във връзка с помощта за Газа

Най-високопоставеният американски военачалник, командващ американските войски в Близкия изток, се срещна през днешния ден с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси за диалози, които се концентрираха върху войната сред Израел и " Хамас " и по какъв начин да се достави помощ за линията Газа, съобщи Ройтерс.

Синайският полуостров в Египет граничи с линията Газа, като граничният пункт " Рафах " е единственият път, по който помощта може да влезе непосредствено в палестинския анклав, без да минава през територия на Израел. Това е също и единственият излаз от Газа, който не води до израелска територия.

Повече от 100 камиона чакаха през днешния ден покрай граничния пункт от египетската страна, макар че не се чака помощта да влезе там преди петък, оповестиха локални източници. Още помощи са струпани в египетския град Ал Ариш, ситуиран на към 45 километра от граничния пункт " Рафах ".

В изказване на кабинета на египетския президент се споделя, че диалозите с американския военачалник Майкъл Курила, оглавяващ Централното командване на Съединени американски щати, са включвали по-специално " развиването на обстановката в линията Газа ".

" Президентът очерта напъните на Египет за деескалация, като акцентира смисъла на съгласуваните старания на интернационалната общественост за преодоляване на рецесията и прекъсване на нейната ескалация в рискова посока ", се споделя в изказването.

Срещата в Кайро, на която ген. Курила беседва също и с египетския министър на защитата военачалник Мохамед Ахмед Заки,  се състоя в миг, когато Вашингтон и Египет упорстват за съглашение с Израел, с цел да се обезпечат доставки на помощи за линията Газа.
Стотици камиони с филантропична помощ чакат на граничния пункт " Рафах " да преминат в Газа. Продължават интензивните въздушни удари против анклава, пораства и броят на жертвите от палестинска страна.Американският президент Джо Байдън заяви след визитата си в Израел и диалози с египетския президент Ас Сиси, че Египет ще отвори граничния пункт " Рафах ". За да могат да преминат камионите с филантропична помощ, обаче се постанова пътят да бъде незабавно ремонтиран, което се чака да бъде направено до часове. 

" Това бяха доста откровени договаряния, които водих, и по тази причина желая да изкарам допустимо най-вече камиони. Предполагам, че са 150 или нещо такова, не всички от тях ще минат първия транш. Ако има втори транш, ще забележим по какъв начин ще бъде ", обяви Байдън. Според висшия комисар за филантропичната помощ на Организация на обединените нации Мартин Грифитс за Газа са нужни към 100 камиона помощи дневно. 
Съединените щати постановиха несъгласие на резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, осъждаща войната в Израел и офанзивите на " Хамас ". Резолюцията предлага филантропично преустановяване на огъня за доставките на помощи за Газа и приканва за освобождение на заложниците, само че не загатва правото на Израел на самоотбрана, съобщи посланика на Вашингтон Линда Томас-Грийнфийлд. Тя прикани за повече директни дипломатически старания за преустановяване на спора.Същевременно Израел продължава масираните бомбардировки на Газа, като по последни данни жертвите от палестинска страна са близо 3800 души. При израелски удар в линията Газа е погубен и водачът на силите за сигурност на Хамас - Джехад Мхейсен.
Израелските военни оповестиха, че фамилиите на 203 души са били известени за отвличането на техни близки от " Хамас ", като по-рано се съобщаваше за 199 заложници. 306 израелски бойци са починали в интервенцията против палестинските радикали от 7 октомври насам.След следващата замяна на огън и на границата сред Израел и Ливан, американското посолство в Бейрут прикани своите жители да възнамеряват напускането си на страната до момента в който към момента са вероятни постоянни пътнически полети. Германия и Англия също приканиха своите жители да изоставен Ливан.На 17 октомври Държавният департамент излезе с предизвестие към всички американски жители да не пътуват до Ливан поради непредвидимата обстановка по сигурността в района.  По обявата работи: Мария Йорданова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР