В парламента липсва мнозинство за съставяне на правителство с третия

...
В парламента липсва мнозинство за съставяне на правителство с третия
Коментари Харесай

Няма мнозинство за правителство, каза Нинова. Борисов не изключи управление с БСП

В Народното събрание липсва болшинство за сформиране на държавно управление с третия мандат. Това стана ясно от изявлението на лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след извършената в петък среща на ръководителите на четири от партиите в Народното събрание.

В петък по нейна покана в Народното събрание се организира среща с ръководителите на на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Български напредък " Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев. Целта ѝ беше да се разиска опция за сформиране на държавно управление с третия мандат, който в понеделник. На нея не участваха представители на " Продължаваме промяната " (ПП), " Демократична България " (ДБ) и " Възраждане ".

Лидерите на четирите партии се сплотиха към тезата, че даже в последна сметка да се стигне до нови избори " разговорът " сред тях е " нужен ".

Още преди самата среща от ГЕРБ, " Възраждане " , Политическа партия и Демократична България споделиха, че няма да поддържат държавно управление с мандата на социалистите. Ако той не бъде изпълнен, предстоят нови предварителни избори, които президентът би трябвало да насрочи след не повече от два месеца - в края на март или началото на април. Това би бил четвъртият предварителен избор след последните постоянни избори през 2021 година

В началото на срещата Нинова изрази удивление, че водачите на Демократична България и Политическа партия, за които беше приготвила места, не участват. В четвъртък те обществено обявиха, че няма да вземат участие на среща в този формат и са подготвени за двустранна или даже тристранна среща с Българска социалистическа партия. Последната парламентарно показана партия - " Възраждане ", също авансово отхвърли да взе участие.

Нинова сложи четирите авансово оповестени от Българска социалистическа партия въпроса, по които търси обединяване с другите водачи: законите по Плана за възобновяване, бюджетът за 2023 година, приемане на България в Шенген и правосъдната промяна.

" Тези цели са декларирани и от сътрудниците, които в този момент отсъстват, явно това е декларация единствено на думи, само че липсва воля да седнем и да беседваме съществено за бъдещето на България ", сподели Нинова.
Борисов си показва " някакъв тип държавно управление " с Българска социалистическа партия
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов насърчи " опита на Българска социалистическа партия да се приказва намерено за целите и за решаването на рецесиите ". По думите му, в случай че не се приказва в сходен формат, ще се върви и на четвърти, и на пети предварителни избори.

" Аз съм уверен, че отиваме за пети път на избори. ", сподели Борисов.

Той не счита за вярно решението на водачите на Демократична България и Политическа партия да не участват, тъй като към този момент нямат " разграничителни линии " с Българска социалистическа партия.

" Въоръжението за Украйна мина. Това, което Българска социалистическа партия е поставила като червени линии, Ф-16 мина - това са към този момент закони, признати от Народното събрание. Какъв е казусът ", сподели Борисов.
 Бойко Борисов и Мустафа Карадайъ на проведената от Корнелия Нинова лидерска среща за диалог за вероятно държавно управление с мандат на Българска социалистическа партия, 20 януари 2022 година
По думите му " времената се менят " и " Българска социалистическа партия също доста се промени ", по тази причина ще приказва с " сътрудниците си ", с цел да падне възбраната от Конгреса на ГЕРБ за коалиция с левицата. За да може да създадат " някакъв тип техническо, експертно, програмно държавно управление в един миг ".

" Сега няма по какъв начин да ви подкрепим, само че показваме нашето почитание към вас, към гласоподавателите ви. Конгресът на ГЕРБ ни е задължил да не одобряваме коалиция с Българска социалистическа партия. Но ще беседвам с сътрудниците сходна възбрана, тъй като Българска социалистическа партия доста се промени и не би трябвало да е спирачка за някакъв тип техническо, експертно, програмно държавно управление в един миг ", сподели Борисов.
Движение за права и свободи желае " нормалност в политиката "
Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ сподели, че апелът на партията му е " да има нормалност в политиката ", която " минава през разговора ", с цел да " преодолеем политическата рецесия ".

" Независимо, че най-вероятно ще отидем на едни ненужни предварителни избори, ние от в този момент би трябвало да създадем изискванията и предпоставките за разговор след следващите ненужни предварителни избори ", сподели той.

По думите му разговор с авансово начертани разграничителни линии няма по какъв начин да има.

Карадайъ единствен разяснява целите, сложени от Българска социалистическа партия за разискване. По думите му " в наличието им (на приоритетите) има нюанси и без разговор няма по какъв начин те да бъдат конкретизирани ".
" Дори да отидем на избори, този разговор е нужен "
За " разговор " и " взаимоотношение " приказва ръководителят на " Български напредък " Стефан Янев. Той дефинира лидерската среща като значима, само че малко закъсняла.

" Дори да отидем на избори, този разговор е нужен ", сподели той. Добави, че към думата " разговор " би добавил още една - " взаимоотношение ". " Политическото взаимоотношение е призвано да взема решение проблемите на българското гражданско общество ", сподели Янев.

Той прикани останалите политически сили " да търсят пресечна точка ". По думите му верният метод е " разговор, разговор и отново разговор ".

До връчване на третия мандат се стигна, откакто препоръчаният с мандата на ГЕРБ кабинет с претендент за министър-председател Николай Габровски, не събра задоволително поддръжка по време на гласоподаване в Народното събрание.

Втория мандат, който беше връчен на " Продължаваме промяната " също не беше изпълнен, като от партията даже не предложиха на гласоподаване състав на кабинет в Народното събрание.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР