Блокирани улици в центъра на Тбилииси, сблъсъци между полицаи и

...
Блокирани улици в центъра на Тбилииси, сблъсъци между полицаи и
Коментари Харесай

Искаме свобода. Хиляди излязоха на протест след приемането на закона за чуждите агенти в Грузия

Блокирани улици в центъра на Тбилииси , конфликти сред служители на реда и протестиращи и пердах в Народното събрание. До това се стигна в Грузия след за " задграничните сътрудници ", който докара до всеобщи митинги.

Новината идва след в Грузия. Протестиращите считат признатия закон за опасност за европейската интеграция на страната, защото той отразява сходно репресивно законодателство, прокарано в Русия. Грузия има статут на претендент членка на Европейския съюз (ЕС) от края на предходната година. Европейски Съюз към този момент сподели, че законът може да се окаже спънка пред приемането на страната в Блока.

Късно във вторник хиляди стачкуващи излязоха на Площада на героите в Тбилиси, на към два километра от Народното събрание, и блокираха прилежащите улици.
 Протестиращи блокират улица в центъра на Тбилиси
Законопроектът изисква медии и организации да се записват като „ задгранични сътрудници “, в случай че получават повече от 20% от финансирането си от чужбина. Подобно законодателство работи в Русия от десетилетие, където то се употребява за репресии против опозицията. Управляващата партия " Грузинска фантазия " споделя, че то е нужно за повече бистрота.

Преди окончателното гласоподаване на закона в Народното събрание избухнаха конфликти сред депутатите от „ Грузинска фантазия “ и опозицията, като телевизионни фрагменти демонстрираха по какъв начин депутати, мъже и дами, се бутат и си разменят удари, до момента в който гневният спор бързо се разраства.
 Сблъсъци в грузинския парламент Какво се случи на митингите
Протестите в Тбилиси започнаха още преди законопроектът да бъде признат и продължиха до късно вечерта.

Със викания „ Не на съветския закон “ към 2000 най-вече млади протестиращи се събраха пред Народното събрание преди гласуването, а няколко хиляди се причислиха към митинга вечерта, откакто се популяризира новината, че депутатите са приели закона.

Министерството на вътрешните работи заяви, че 13 стачкуващи са били задържани за „ непокорство на полицейски разпоредби “. Част от арестите бяха осъществени, до момента в който навалица протестиращи се опита да се приближи към Народното събрание.

Съпругата на известния опозиционен деятел Давид Кацарава сподели, че той е бил грубо пребит от служители на реда, откакто е бил арестуван на митинга. По-късно негови фотоси демонстрираха съществени пострадвания по лицето. Лекари от клиника в Тбилиси оповестиха, че той е получил строшаване на ключицата и на челюстта и е претърпял интервенция.
 Давид Кацарава
„ Аз съм грузинец и затова съм европеец... Искаме независимост това е всичко “, сподели за сътрудник на Свободна Европа един от протестиращите пред постройката на Народното събрание.

Фотожурналист от локалната осведомителна организация „ Интерпрес нюз “ сподели пред Свободна Европа, че е бил ударен и обичай с палка от полицейски чиновници.

„ Ние сме тук, с цел да протестираме против приемането на този изцяло противоконституционен закон “, сподели друга протестираща.
Каква е интернационалната реакция
Проектозаконът беше наказан от Съединените щати, Европейския съюз и правозащитни организации за това, че подражава на сходен съветски закон, употребен от президента Владимир Путин за смазване на опозицията.

Помощник-държавният секретар на Съединени американски щати Джеймс О`Брайън , който се намира в Тбилиси, сподели, че връзките на Вашингтон с Грузия ще бъдат изложени на риск и американската помощ за Грузия ще бъде преразгледана, в случай че законопроектът публично стане закон.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола поздрави протестиращите, които съгласно нея „ мечтаят за Европа “.

Представителството на Организацията на обединените народи в Тбилиси предизвести, че приемането на законопроекта „ заплашва свободата на изложение “ и прикани управляващите да проверяват насилието по отношение на протестиращите.

След като законопроектът беше утвърден на трето четене в Народното събрание, следва той да бъде утвърден и от президента на страната - Саломе Зурабишвили. Дори и тя да наложи несъгласие, " Грузинска фантазия " разполага с задоволително гласове в Народното събрание, с цел да го отхвърли.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР