В началото на този месец китайски разузнавателен балон прелетя в

...
В началото на този месец китайски разузнавателен балон прелетя в
Коментари Харесай

От САЩ до Китай: Летящи обекти събраха погледите по цял свят

В началото на този месец китайски разследващ балон прелетя в небето над Северна Америка и провокира стихия от реакции и мнения. Това докара до анулацията на пътуването на държавния секретар Антъни Блинкен до Китай. В Пентагона бяха разтревожени от обстоятелството, че апаратът минава наоколо до бази с нуклеарно оръжие. Бавното му обезвреждане в допълнение разгневи мнозина в Съединени американски щати. Китай обаче отхвърли аеростатът да е разследващ.

 По следите на шпионските балони: Случаят в Съединени американски щати е единствено епизод от остаряла шпионска конкуренция Виж още

Новините за мистериозните обекти в небето не стопираха. В края на предходната седмица се появи информация за апарати, с размера на кола, навлезли във въздушното пространство над Аляска. Те се отличавали с непредвидена маневреност. Последва информация за сходни обекти над други страни. Вчера съветски и американски източници оповестиха, че неидентифицирани обекти са наблюдавани даже и над Китай.

Ето всички места и случаи на видяни мистериозни апарати във въздуха:

Съединени американски щати

Северноамериканското военновъздушно-космическо командване оповестява, че още на 28 януари е забелязало балон, навлизащ във въздушното пространство на Аляска. Първоначално обектът не буди учредения за терзание. В следствие той форсира скоростта си, маневрира и се озовава над американска база с междуконтинентални ракети с нуклеарен заряд в щата Монтана.



Оказва се, че балонът е с доста по-големи размери от предстоящите. Апаратът е екипиран със слънчеви панели, антени и друго съоръжение. Общото му тегло е над 1 звук.

Според Пентагона балонът имал и мотори, които му разрешавали да маневрира. Съединени американски щати съумяха да смъкват този уред едвам на 5 февруари.

На 10 февруари, американски чиновници смъкнаха различен " неидентифициран обект на огромна надморска височина " край крайбрежията на Аляска. Според Пентагона формата му е била осмоъгълна и продълговата, а размерите като на кола.



Американската войска смъкна трети сходен обект, видян над Големите езера на 12 февруари.

Преди няколко дни над Хаваите бе видяна доста странна интензивност на галактически лазери. Според Вашингтон гледката е породена от комерсиален китайски спътник.



Канада

Отава заяви, че от началото на този месец няколко балона са нарушили въздушното й пространство. Заедно с първия уред, който доближи щата Монтана, се е движел и уред с по-различна траектория. В края на предходната седмица Отава заяви за още три случая на видяни неидентифицирани обекти.



Канадският министър на защитата Анита Ананд сподели, че е прекомерно рано да се спекулира от кое място са се появили обектите. Тя добави, че един от тях е бил " с по-малки размери и цилиндрична форма ".

Обектите са свалени, само че сложни за разкриване. Те паднали в планинския и мощно насечен терен на Северна Канада.

Прихващането и унищожаването се е осъществило от американски изтребители. Цената на интервенциите по разкриване, следене и заличаване на обектите над Съединени американски щати и Канада към този момент надвишава няколко милиона $. Само една от употребяваните ракети коства $400 000.

Китай

Преди няколко дни Външното министерство на Китай съобщи, че Съединените щати ръководят " най-голямата шпионска мрежа в света ".

" Съединени американски щати прави световно следене, в това число хващане на електронни връзки ", добави Пекин. Китай напомни, че е свалил огромен шпионски балон още през 2019 година.



На 12 февруари Пекин заяви за " неидентифициран летящ обект ", видян в небето покрай източната провинция Шандонг. Ден по-късно обектът е прихванат и погубен покрай 3-милионния град Риджао, написа държавния вестник Global Times, представен от Newsweek.

В интернет се появи и доста чудноват клип от следено НЛО над Китай. Той бе споделен от РИА Новости, а произходът му не бе пояснен. Възможно е на видеото да се вижда унищожаването на апарата, извеждане спътници или ракетно изстрелване. Липсата на публична информация подхранва в допълнение спекулациите.

Мексико

Преди към един месец Мексико се оплака, че американска компания е провела противозаконен опит в небето на страната. В небето са били издигнати балони, които са разпръснали частици серен диоксид в атмосферата.

Калифорнийският стартъп Making Sunsets е провел опита, с цел да покаже, че модифицирането на атмосферата е допустима и налична технология, която може да се употребява за надзор над световните температури.

Мексиканското държавно управление съобщи, че ще създаде тактика за възбрана на бъдещи опити със слънчево геоинженерство, която също ще включва осведомителна акция и научни отчети.

Мексико обаче разбра за теста едвам след признанието за него от Making Sunsets. Тестовите балони не били видяни от радарите на страната.

На 3 февруари очевидци снимаха тайнствен балон в небето над Мексико. Липсват детайлности за неговото предопределение и генезис.

Латинска и Южна Америка

Разузнавателни балони и неидентифицирани обекти бяха видяни в небето на редица страни от Латинска и Южна Америка.

На 2 февруари Коста Рика рапортува за тайнствен обект в небето си. Два дни сходен уред бе видян над Колумбия и Венесуела.

Китай призна, че апаратът е негов, само че добави, че той е граждански и с комерсиално и научно предопределение.

 Какво знаем за китайските шпионски балони в американско небе Виж още

Последваха серия то клюки за други обекти, видяни над Чили, Уругвай и други страни в Южна и Латинска Америка. Те обаче не могат да бъдат доказани.

Румъния

На 14 февруари тайнствен обект бе открит в небето над Южна Румъния. Букурещ подвигна във въздуха два изтребителя МиГ-21 Лансър. Те обаче не засекли нито образно, нито радарно, въздушната цел.

По-рано денем Република Молдова краткотрайно затвори въздушното си пространство от 11:24 до 14:47 ч., " с цел да се подсигурява сигурността и сигурността на гражданската авиация ".

Румънските военни успокоиха, че най-вероятно става дума за отклонил се от курса си балон.

Англия

Над Англия към момента не е бил следен разследващ балон или неидентифициран летящ обект. Вестник " Гардиън " обаче разгласява публикация на 14 февруари със заглавие " Подгответе се за вълна от наблюдения на извънземни в Обединеното кралство ".

Според материала Англия може да стане очевидец на вълна от наблюдения на " НЛО-та ". Причината за това е възобновеният интерес към тематиката, разсънен от новините към обектите видяни над Северна Америка.

Интересът към обектите в небето в допълнение се усилва и от следения преди дни метеор в небето над Англия.



Мнозинството от хората рядко изправят очи към небето, и в случай че го правеха по-често биха разкрили в него се движат незнайни за обекти. Мнозинството от тях са спътници, самолети и дронове.

Информацията за летящите балони и неидентифицираните летящи освен провокира интереса на необятната общност, само че породи и редица теории. Според някои това са извънземни, а съгласно други - остроумен метод за нарастване на военния бюджет.

Скептиците припомнят, че преди повече от 10 години китайските огнени фенери накараха мнозина да настояват, че са видели НЛО. Този път ползата към тематиката е по-голям и друг поради присъединяване на военните в следствията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР