Представители на администрацията на Байдън все още се опасяват, че

...
Представители на администрацията на Байдън все още се опасяват, че
Коментари Харесай

Politico: САЩ се опасяват от обвинения от Иран за участие в смъртта на Раиси

Представители на администрацията на Байдън към момента се притесняват, че Иран може да упрекна Съединени американски щати или Израел за злополуката с хеликоптер, при която почина Ебрахим Раиси
Администрацията на Байдън следи от близко по какъв начин Иран реагира на неочакваната гибел на своя президент, очаквайки статуквото в района да се резервира, като в същото време се тормози, че едно обвиняване може да ескалира напрежението с Израел, написа Politico, базирайки се на свои източници.

Засега високопоставени американски чиновници чакат малко - в случай че има такива - промени в политиката на Иран, преди водената от ислямистите страна да избере нов президент след хеликоптерната злополука през уикенда, при която починаха Ебрахим Раиси и външният министър Хосейн Амирабдолахян.

Върховният водач на Иран Али Хаменей, на 85 години, остава висшият престиж в страната. Непосредствената политическа неустановеност се върти към това кой ще бъде определен за идващ президент, стеснен развой, дейно следен от твърдолинейните свещенически водачи на страната. По-дългосрочен въпрос - за който Иран евентуално е по-добре квалифициран - е кой ще наследи Хаменей като висш водач: Раиси беше евентуален претендент и гибелта му прибавя повече неустановеност при наследяването.

Вашингтон следи по какъв начин Иран се оправя с политическата рецесия и какво значи това за конкуренцията за висш водач, чийто миг може да зависи от здравето на Хаменей. Но администрацията на Байдън има вяра, че Иран ще бъде прекомерно превзет от своите непосредствени главоблъсканици, с цел да направи огромни промени в районните си политики, в това число помощта си за прокси сили, които изтезават доста арабски страни, Израел и Съединените щати.

 „ Не залагам на никакви промени в политиката “, сподели почитан чиновник на администрацията, сходно на петима други, на които е предоставена анонимност, с цел да обсъдят вътрешното мислене по отношение на сензитивната обстановка.

Матю Милър, основният представител на Държавния департамент, в понеделник сервира „ формалните съболезнования “ на администрацията за гибелта на Раизи и Амирабдолахян, изказване, което повдигна вежди, като се има поради, че двете страни са били съперници от десетилетия.

„ Докато Иран избира нов президент, ние удостоверяваме поддръжката си за иранския народ и неговата битка за човешки права и съществени свободи “, сподели още Милър в изказването.

Иран изиска помощ от Съединените щати, до момента в който се опитваше да откри останките от хеликоптера, сподели Милър по време на брифинг в понеделник.

„ Казахме, че ще сме подготвени да помогнем – нещо, което бихме създали във връзка с всяко държавно управление в тази обстановка “, сподели Милър. „ В последна сметка, значително заради логистични аргументи, не успяхме да предоставим тази помощ. “

Въпреки че в този момент има чувство за успокоение, това не беше първичното въодушевление, когато държавните ирански медии оповестиха за първи път за хипотетичната гибел на Раиси.

Американски чиновници прекараха неделя в нетърпеливо очакване на вести от издирването на изчезналия хеликоптер и се чудеха с часове по какъв начин злополуката може да промени динамичността на Близкия изток.

Тъй като издирването се проточи съвсем половин ден, американски чиновници също изслушаха, с цел да видят кого, в случай че има подобен, Иран може да упрекна за злополуката, съгласно трима висши чиновници на администрацията, които не са упълномощени да разискват обществено вътрешни диалози.

Имаше боязън, че Техеран може бързо да твърди, че Израел и Съединени американски щати са саботирали превоза, макар че нямаше първични разследващи данни, които да допускат нещо друго с изключение на злополука при неприятно време.

За известно време не беше вманиачен въпросът „ Така ли стартира Третата международна война? “, сподели един от формалните лица.

Говорейки пред кореспонденти в понеделник, министърът на защитата Лойд Остин сподели, че „ Съединени американски щати нямат никаква роля в тази злополука “.

Беше единствено преди седмици, когато, откакто Израел умъртви някои висши ирански военни командири в Сирия, Техеран отмъсти, като изстреля повече от 300 дрона и балистични ракети против Израел, някои от тях идващи непосредствено от Иран за първи път, откогато ислямисткият режим пое властта в 1979 година

Президентът Джо Байдън подреди на американските военни да осуетят офанзивата в действително време, а някои арабски страни също помогнаха, помагайки на Израел да отбрани своя народ, военни уреди и гражданска инфраструктура. Израел отговори с стеснен удар покрай град Исфахан, където се намира военна база, която включва иранския флот от изтребители F-14 Tomcat.

Скоро по-късно иранските държавни медии се концентрираха върху връщането към естественото положение на страната, знак, че репресиите са се харесали задоволително на локалната аудитория. Напрежението се успокои скоро по-късно, като нито Съединени американски щати, Израел, нито Иран се стремят към по-нататъшна ескалация.

Докато събитията се развиваха в неделя, американски чиновници изчакаха да видят дали Иран ще упрекна Израел, вместо да каже, че не е съумял да отбрани президента си, без значение дали заради човешка неточност или потреблението на остарял хеликоптер, прецизираха двама чиновници. Такава отстъпка постоянно е била малко евентуална. И въпреки всичко, до момента в който Иран не трансферира виновността, възможностите за по-широк районен спор остават ниски, прибавиха чиновници.

Остин също сподели в понеделник, че „ продължаваме да следим обстановката, само че към този миг нямаме никаква визия за повода за случая “, случай, който той назова „ доста презрян “.

Засега Мохамад Мохбер, първият вицепрезидент на Иран, извършва длъжността заместител на Раиси до провеждането на нови избори, написа още изданието.

Иранските вицепрезиденти са относително едва известни. Но Мохбер към този момент притегли вниманието на администрацията на Байдън поради ролята си в доставката на дронове и ракети на Русия за потребление във войната в Украйна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР