Иранският президент Ебрахим Раиси и външният министър Хосеин Амир Абдолахиан

...
Иранският президент Ебрахим Раиси и външният министър Хосеин Амир Абдолахиан
Коментари Харесай

Президентът на Иран загина в катастрофа

Иранският президент Ебрахим Раиси и външният министър Хосеин Амир Абдолахиан са измежду деветте жертви на вертолетна злополука в планински район в Северозападен Иран, предадоха локалните и непознати медии.
Те разгласиха фотоси, снимани с дрон, които демонстрират останките от изцяло опустошения хеликоптер, паднал върху стръмен скат посред гора. Оцелели няма.
Раиси и Абдолахиан се прибирали в неделя следобяд от откриването на язовир на границата с Азербайджан, издигнат взаимно от двете страни. На откриването бе и азербайджанският президент Илхам Алиев. След церемонията иранската делегация потеглила към Техеран с три хеликоптера. Само два от тях обаче се приземили сполучливо. Машината с Раиси и Абдолахиан изчезнала от радарите и се разрушила при гъста мъгла.  
Появиха се спекулации за повода за злополуката - неприятното време в региона, механически проблем, човешка неточност или бойкот. Иранските управляващи към този момент не са показали публична причина за случая.
Президентът Раиси дружно с външния министър и други пасажери бяха убити в злополука с хеликоптер в Северозападен Иран, обявиха от посолството на Иран в София.
Израел не е забъркан в гибелта на Раиси, съобщи неизвестен чиновник на властта в Тел Авив, представен от Българска телеграфна агенция. " Не бяхме ние ", сподели той.
Тежките атмосферни условия направиха издирването извънредно мъчно през нощта. Достъпът до региона на случая бе неосъществим поради отдалечеността и климатичните условия. Спасителните екипи са провели издирването пешком. Те са достигнали до мястото на случая едвам в понеделник заран, след което Червеният полумесец на страната заяви за гибелта на всички пасажери.
След гибелта на Раиси властта краткотрайно би трябвало да поеме първият вицепрезидент Мохамад Мохбер, след утвърждение от висшия водач аятолах Али Хаменей. До 50 дни би трябвало да бъдат създадени нови избори.
Съгласно иранската конституция Раиси беше номер две във властовата подчиненост в страната, защото Хаменей се счита де факто за държавен глава и неговата дума е последна по стратегически въпроси. Той е и висш главнокомандващ на въоръжените сили.
Много от иранските летателни средства са закупени преди Ислямската гражданска война от 1979 година, когато страната поддържаше близки връзки със Съединени американски щати.
Раиси постави клетва като президент на Иран през август 2021 година Той завоюва изборите като водещ претендент на политическите хардлайнери. Експертите го смятаха за правоприемник на 85-годишния Хаменей.
След новината за гибелта на Раиси цената на петрола потегли нагоре на азиатските пазари.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР