Увеличаване на велосипедните алеи, раздаване на безплатни каски и организиране

...
Увеличаване на велосипедните алеи, раздаване на безплатни каски и организиране
Коментари Харесай

Ню Йорк: Пробвай с колело

Увеличаване на велосипедните алеи, разпределяне на безвъзмездни каски и образуване на безвъзмездни уроци: Ню Йорк прави големи крачки в насърчаването на колоезденето и против нездравословните газове. Въпреки това част от велосипедистите към момента да се тормозят да карат в най-големите тапи.

От години 8.5-милионният град, който има най-скъпата мрежа за публичен превоз в Съединени американски щати, следи взрива на колоезденето в европейските столици. През 2013 година тогавашният кмет - милиардерът Майкъл Блумбърг, даде начало на програмата за споделени колела Citi Bike и от този момент Ню Йорк бележи най-бързия напредък в потреблението на колелата в Съединени американски щати.

Градът измина дълъг път в процеса на поощряване на по-масовото потребление на колела, сподели Рич Конрой, който управлява просветителното поделение на организацията с нестопанска цел Bike New York, която предизвиква безвредното каране на колела. Хората схващат, че не можем да растем като град, изграждайки повече улици и увеличавайки броя на колите, изясни Конрой.

Голяма част от напъните би трябвало да са ориентирани към пригаждане на растящия град по подобен метод, че да бъде стопански и екологично резистентен, трансформирайки го в по-привлекателно място за по-младата работна мощ. Според нюйоркския транспортен отдел 778 000 поданици на града или 12% от възрастното население са карали колело постоянно през 2017 г, до момента в който преди пет години броят им е бил 250 000.

Citi Bike отразява този напредък - годишните клиенти на програмата са нарастнали устойчиво, достигайки 245 000 за едногодишен интервал, приключващ през септември, по отношение на 200 000 година по-рано. През последните пет години транспортният отдел на града разшири уличната велосипедна мрежа с близо 480 километра. Около 86 000 нюйоркчани - 2.5% от популацията - в този момент употребяват колело, с цел да отидат на работа или учебно заведение.

5000 ранени, 18 смъртни случая на година

Един от тях е 29-годишният Сое Ти Ха, който изминава 19 километра на ден сред Манхатън и жилището си в Бруклин. Всичките ми другари го вършат, видял съм всички велосипедни алеи. Казах си, в случай че те могат и аз мога, разяснява нюйоркчанинът от Бирма, който работи в региона на маркетинговата логика на психиката.

" Това промени живота ми, " сподели той. " Сега желая да обиколя света с колело! "

Колкото и да са въодушевени колоездачите, колкото и все по-запуснатото и ненадеждно метро да предизвиква хората да въртят педалите, велосипедистите се тормозят за сигурността си.

Карането на колело в някои елементи на Манхатън не е за страхливци. Осемнадесет велосипедисти са починали, а близо 5000 са ранени през 2016 година. Мостовете, тунелите, булевардите са препълнени с рейсове, камиони, високо проходими коли и... дупки.

 Ню Йорк: Пробвай с колело
© Associated Press

Карам колело цялостен живот, в никакъв случай не съм имала кола, само че доста се багра по улиците на Ню Йорк, споделя 53-годишната Илейн Ричмън, която работи в опазването на здравето. Всеки мой прочут, който кара колело, е имал случай. Плашещо е, отбелязва тя.

Когато бяха убити 8 велосипедисти при нахлуване с камион на 31 октомври, осъществено от симпатизант на " Ислямска страна ", това подсети за други съдбовни произшествия на същата велоалея край река Хъдсън, която е елементарно налична за коли от пътя.

Дискусиите, свързани с електрическите колела

За да преодолее страха си, Ричмън се е записала на безвъзмездни уроци към Bike New York, през които са минали 17 000 души предходната година. Подкрепяната от града организация дава уроци по безвредно каране на колело - звънете със звънеца си, спазвайте светофара или даже подвиквайте, с цел да предупредите водачите и пешеходците за наличието си. Само че в страна, в която хората се придвижват главно с коли, Конрой споделя, че водачите би трябвало да бъдат по-добре подготвени.

Има още една пречка: електрическите колела в Ню Йорк са противозаконни. Макар да е изненадващо за град, който се възприема като водач в напредъка, мнозина се опасяват от заплахата, която биха основали разносвачи, ползващи електрически колела, а тези хора изобилстват в града, в който да приготвиш вечерята постоянно значи да поръчаш храна по телефона.

 Ню Йорк: Пробвай с колело
© Associated Press

Градът спря легализирането на електрически колела, сподели Морган Ломел от асоциацията " Хора за колелата ", която управлява и акция в поддръжка на електровелосипедите.

Глобите за каращи електрически колела също така са добър източник на доходи за полицията - 500 $ или конфискация на возилото. Това са опасности, поемани от разносвачите, които постоянно са пристигнали наскоро имигранти с ниски заплати.

С разгорещяване на полемиката Ломел се надява кметът Бил де Блазио да извърши поетите задължения за колелата и в последна сметка да промени решението си. Глобяването на всички каращи електрически колела няма да накарат електроколелата да изчезнат, изключително в бранш, в който продажбите на електрически колела порастват с над 80% годишно, сподели тя. / Българска телеграфна агенция

Всичко, което би трябвало да знаете за: Годината (711)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР