Академия Орфика постави началото на Фестивал Тракийски Мистерии 2024 със

...
Академия Орфика постави началото на Фестивал Тракийски Мистерии 2024 със
Коментари Харесай

„Мистерия на Тракийския Херос - короната на тазгодишната Нощ на музеите

Академия Орфика сложи началото на Фестивал Тракийски Мистерии 2024 със зрелищния интерактивен театър „ Мистерия на Тракийския Херос ", като част от Европейската нощ на музеите.

С угощение на сетивата, многочислената аудитория претърпя Свещената действителност, навлизайки във времето и пространството на Древна Тракия.

След триумфалното шествие на инсигниите на всепобеждаващия Тракийски Херос, феновете имаха опция да се допрян до свещени реликви – реплики на достоверни артефакти от Енеолита, датирани на към 5 000 година прочие Хр. (Орфеевият кивот и орфически формули върху плочки, изписани с пиктографски скрипт, който е най-древната книжовност в Европа и света).

Тракийската тайнственост извърши пространството на спонтанната „ сцена " пред Царския Дворец (Националната Художествена Галерия), където бе позиционирана арт-инсталацията на художника Красимир Терзиев. Така по един зрелищен метод, античният Тракийски Епос влезе в непредвиден арт-диалог с посланието на инсталацията „ Между предишното, което e на път да се случи, и бъдещето, което към този момент е било ".

Събитието означи старта на новия сезон на годишния Фестивал Тракийски Мистерии, който обичайно се организира на емблематични места от нашата античност. Кулминацията на тазгодишния фестивал ще се състои в Античния спектакъл в Пловдив, на 29-ти септември. Повече разяснения за летните дати и другите местоположения в програмата, очаквайте скоро на страницата на Фестивал Тракийски Мистерии.

 orfika_akademia1.jpg

Каузата на Фестивал Тракийски Мистерии е да показа античната ни просвета, история и археологическо завещание, освен като туристически атракцион, само че като културен феномен в разговор със съвремието, емблема за България и признак за приносът ни към Световната и Европейска просвета и цивилизация. Мисията му е посредством езика на другите изкуства да се разпространява и запази изключителното ни тракийско културно и духовно завещание.

Мегапроектът Фестивал Тракийски Мистерии е мощен инструмент за културна дипломация и показване на културно-историческото завещание на България.

Вълнуващото странствуване в златната ера на античната тракийска цивилизация, процъфтявала по нашите земи, продължава.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР