Украинският държавен мрежов оператор Укренерго обяви извънредна ситуация след днешните

...
Украинският държавен мрежов оператор Укренерго обяви извънредна ситуация след днешните
Коментари Харесай

Украйна обяви извънредна енергийна ситуация


Украинският държавен мрежов оператор " Укренерго " разгласи изключителна обстановка след днешните съветски ракетни удари на територията на страната.

" Заради съветските ракетни удари на 16 декември по обекти от електроенергийната инфраструктура на Украйна - топлоелектрически централи, хидроцентрали и подстанции от магистралната мрежа в Киевска, Харковска и Днепропетровска области, се получи загуба от 50 % от потреблението на обединената енергийна система. Обявен е режим на систематична повреда ", се споделя в формалното известие на компанията.

Според Александър Харченко, шеф на Центъра за енергийни проучвания, тази обстановка значи, че няма техническа опция да се обезпечи електрическа енергия на към 50% от потребителите, както и на сериозна инфраструктура.

" Тоест няма метод нито да генерираме повече сила, нито да я транспортираме ", допълни той. 

Украинските власти оповестиха за детонации в столицата Киев, в южния град Кривой рог и североизточния Харков, както и към Одеса и Виницка област. Харков, северната Сумска област, град Полтава и елементи от Киев са останали без електричество.

Водоснабдяването в столицата бе прекратено след новата вълна от съветски удари, метрото бе спряно, а метростанциите се употребяват за бомбоубежища. 

Железопътният оператор на Украйна оповестява, че някои жп линии също са останали без зареждане.

 

 

Властите в Киев още веднъж приканиха интернационалната общественост за помощ.

" Украйна се нуждае от невиждан брой генератори. Става дума за няколко хиляди с друг потенциал. Особено значимо е да се обезпечат отоплителни уреди на жителите на фронтовите територии и неотдавна освободените селища ", се споделя в изказване на министра на реинтеграцията на краткотрайно окупираните територии на Украйна Ирина Верещук.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР