Учениците, които са лауреати на национални и международни олимпиади или

...
Учениците, които са лауреати на национални и международни олимпиади или
Коментари Харесай

Парламентът прие промени в Закона за висшето образование

Учениците, които са лауреати на национални и интернационалните олимпиади или са носители на медали от олимпийски, международни и европейски шампионати, извършени в 11 или 12 клас, да се одобряват във висши учебни заведения без конкурсен изпит, взеха решение депутатите на първо четене.

Тези възпитаници ще се одобряват отвън избрания брой студенти за държавна поръчка. Условие за приема ще бъде определената компетентност да подхожда на предмета на олимпиадата или дисциплината на шампионата.

Измененията в Закона за висшето обучение имат за цел да надградят актуалната политика за поощряване на кандидат-студентите, които са лауреати в национални и интернационалните олимпиади и са носители на медали от олимпиади в международни и европейски шампионати. Целта е те да бъдат арестувани в българската система на висшето обучение.

Създава се опция научните институти да имат юридическа дееспособност, т.е. да бъдат независими юридически лица, като задачата е да се основат условия за оптималната еластичност при структуриране и преструктуриране на институтите, да се облекчи административната им работа.

Това не трансформира всъщност структурата на научния институт, само че дава опция за формалното му отделяне като настрана юридическо лице за по-голяма действеност и по огромна автономия в активността на института.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР