Църквата почита Свети Йоан Богослов, един от любимите ученици на

...
Църквата почита Свети Йоан Богослов, един от любимите ученици на
Коментари Харесай

Днес е Светла сряда - почитаме св. Йоан, който пръв познал Исус

Църквата уважава Свети Йоан Богослов, един от обичаните възпитаници на Исус Христос, който пръв повярвал във възкресението му. След възкресението си Господ се явявал доста пъти на своите възпитаници, пръв го познал Йоан.

 

На Светла сряда съгласно националните обичаи се извършват два обичая - Мара Лишанка и Ладино хоро. Те се вършат за дъжд, изобилие, предотвратяване от градушка, вълшебства и неприятни заболявания.

 

Мара Лишанка е обредна кукла - мома или младоженка със съответното забраждане и украшения, което дава названието на целия обред. Обредните дейности дружно с хороводните песни и танци показват алегорично грабене на Мара Лишанка от ергените, т.е. грабене на мома за булка или самата булка. Целият бит има ясно изразена женитбена устременост. Ритуалът Мара Лишанка има и различен смисъл – за предизвикателство на изобилие. Народната визия, че Мара Лишанка е бит за дъжд, за предотвратяване от градушка и заболявания. След хората и песните момите и ергените обикалят и напяват нивите. Шествието стопира при реката, където потапят обредната кукла във водата - самобитно жертвоприношение за предизвикателство на изобилие.

В Ладино хоро девойките се хващат за ръце и образуват кръг, а две от тях държат забрадка над веригата. На три пъти те разсичат хорото и всяка мома се провира през арката от кърпи. Наоколо другите пеят ария, която е адресирана към последната мома в редицата и на нея предсказват за какъв момък ще се омъжи тя.

 
Често през тази седмица стопанките наново боядисвали яйца, които раздавали за душите на умряли близки. Според антично вярване раздаването на алените яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване.  
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР