Тревожен е фактът, че към момента България няма продължение на

...
Тревожен е фактът, че към момента България няма продължение на
Коментари Харесай

Румен Гечев: Тревожно е, че нямаме договор с „Газпром“. Кабинетът не си свърши работата

Тревожен е фактът, че все още България няма продължение на договорите с „Газпром“ по политически аргументи. Това съобщи в студиото на „ Здравей, България ” по Нова тв депутатът от „БСП за България“ Румен Гечев.

„ Нямаме и контракти с други снабдители, каквито биха могли да бъдат Катар или Съединени американски щати. Причината е, че държавното управление не си е свършило работата. Българското държавно управление е това, което би трябвало да подпише договорите. Затова е значимо сега страната да има кабинет, който да подпише дълготрайни контракти с евентуални снабдители на природен газ, спазвайки разпоредбите на Европейски Съюз ”, акцентира националният представител.
Той разяснява и поисканото от „Булгаргаз“ нарастване на цената на газа от средата на юли.

„ Това е европейска процедура. Нормално е. Няма по какъв начин да се предвижда цената. Винаги цената се образува въз основата на насъбраните цени на доставките от предишни интервали. При това положение на пазара на природния газ – няма предсказуемост. Това е казусът. Поскъпването по тази причина не може да е от 1 август. В момента „ Булгаргаз ” купува газ на по-високи цени, които надвишиха 180 лв. за мегаватчас. Основният проблем пред Европейски Съюз и България е дали ще има физически количества на газ и нефт и в случай че има такива – на каква цена ще бъдат те ”, уточни той.

По думите му резервоарите на газ би трябвало да са цялостни най-малко на 80 %. „ Но сега няма по какъв начин да стане това, защото газът е безценен, доставките са понижени, а настоящото ползване е високо ”, съобщи Гечев.
Поскъпването на $ по отношение на еврото ще се отрази на цената на енергийните източници, защото множеството контракти са в американска валута, безапелационен е депутатът.

„ Традиционно през последните години еврото постоянно е било по-скъпо от $. Но през последните месеци имаше наклонност и те към този момент са изравнени. За Европа това значи, че еврото се обезценява по отношение на $. Добрата вест е, че европейският експорт става по-евтин, само че вносът на всичко става по-скъп. Търговският недостиг на Европа, включително и на България обаче се предизвиква главно от енергоносители, а там динамичността в цените е висока – по тази причина обезценяването на еврото е притеснително ”, акцентира той.

По думите му най-притеснителното в тази ситуация е точно повишаването на енергоизточниците. „ На международния пазар множеството контракти са в долари. И ние, с цел да купуваме енергийни източници, плащайки в долари – доларът ще ни е по-скъп, когато плащаме в евро. Това значи, че природният газ и петролът – ще са ни по-скъпи ”, добави Гечев.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР