Посланикът на ЕС в Северна Македония Дейвид Гиър поиска от

...
Посланикът на ЕС в Северна Македония Дейвид Гиър поиска от
Коментари Харесай

Посланикът на ЕС в Скопие очаква Силяновска да спазва международните договори

Посланикът на Европейски Съюз в Северна Македония Дейвид Гиър изиска от президента Гордана Силяновска съблюдаване на интернационалните контракти, заяви БГНЕС.

Днес двамата организираха среща на четири очи.

„ Имах удоволствието да се срещна с президента Силяновска-Давкова. Обсъдихме процеса на интеграция на Европейски Съюз, добросъседските връзки, в това число осъществяването на съществуващите контракти, както и въпроси на външната политика и сигурността. Очаквам с неспокойствие да реализираме прогрес по всички тези въпроси дружно “, написа дипломатът в обществената мрежа X.

Президентът на РСМ от своя страна посочи нуждата от прогрес в процеса към участие в Европейски Съюз, като " стратегическа цел на страната и решителност на болшинството македонски жители ".

„ Нашето бъдеще безспорно е в Европейски Съюз, а мястото на страната ни е на една маса с европейските страни, с които ни свързват исторически, културни и морални обичаи и полезности “, сподели тя.

Силяновска акцентира, че " макар високата степен на готовност на македонската администрация и насъбрания опит, напредъкът в осъществяването на критериите за участие в Европейски Съюз страда заради политически условия и ходове, за които са виновни и някои държави-членки на блока ".

" Необходимо е възобновяване на вярата в процеса на интеграция, учреден на заслуги, с акцент върху осъществяването на критериите от Копенхаген ", съобщи Силяновска.

„ Бъдещето на Северна Македония безспорно е в Европейски Съюз “, сподели още тя.

Силяновска благодари за поздравленията, изпратени от водачите на блока във връзка встъпването ѝ в служба. Тя също по този начин изрази подготвеност за " пълноценно съдействие с делегацията на Европейски Съюз в Скопие във връзка с процеса на присъединение на страната ".

На 12 май Силяновска се закле като президент на " Македония ". Тя отхвърли да употребява конституционното име на страната Северна Македония, нарушавайки Преспанското съглашение с Гърция и провокира интернационален скандал.

Преспанският контракт бе подписан на 17 юни 2018 година в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе подписано от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в наличието на министър председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението постави завършек на дългогодишния спор за името на Македония сред управляващите в Скопие и Атина.

На подписването участва и специфичният представител на Организация на обединените нации Матю Нимиц, както и висшият представител за външни работи на Европейски Съюз Федерика Могерини и комисарят за разширение Йоханес Хан.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР