Свищов. Стопанска академия Димитър А. Ценов е сред петте висши

...
Свищов. Стопанска академия Димитър А. Ценов е сред петте висши
Коментари Харесай

Велико Търново: Семинар на тема „Възможности за бизнес за младите хора по линия на Общата селскостопанска политика” се проведе в Стопанска академия

Свищов. Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” е измежду петте висши учебни заведения в България, поканени да вземат участие в семинар на тематика „ Възможности за бизнес за младежите по линия на Общата селскостопанска политика ”. Това оповестиха от пресцентъра на Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” . Събитието се провежда по план на Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ) „ CAP – Hot Spot ”, изпълняван с финансовата поддръжка на Главна дирекция „ Земеделие и развиване на селските региони ” към Европейската комисия. Гост-лектори в свищовската академия бяха Таня Георгиева – изп. шеф на АЗПБ и специалист по плана, Даниела Иванова и Евгений Иванов – основни специалисти от Национална работа за препоръки в земеделието (НССЗ), гр. Велико Търново.
Гостите и участващите в семинара студенти и преподаватели приветства от името на академичното управление доцент доктор Марина Николова – началник на катедра „ Аграрна стопанска система ” и на магистърска стратегия „ Агробизнес ”. Доц. Николова акцентира, че образованието, науката и бизнесът би трябвало да работят в тясно съдействие, тъй като по този метод студентите се срещат с практиката и като се дипломират имат по-добри познания и подготовка за пускане на сполучлив личен бизнес в агросектора. По думите й, тематиката на форума е значима за младежите, които имат интерес към предприемачество в бранш „ Селско стопанство ”, а семинара ще им даде насоки точно за механизмите, дейностите и целите на Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейски Съюз, и нейното приложение в България.
Таня Георгиева показа пред младежите задачите и дейностите по плана. Говорейки за ОСП на Европейски Съюз, тя разясни какви благоприятни условия дава програмата в България за насърчаване на личен бизнес, ограниченията и схемите на ОСП, които може да употребяват, финансовите принадлежности за сполучлива реализация на концепциите.
Даниела Иванова срещна участниците в семинара с ролята на НССЗ за реализиране на бизнес инициативи и поддръжка на дейностите на младежите, подпомагани посредством инструментите на ОСП. Студентите бяха заинтригувани от положителните практики, които специалистът от НССЗ показа за млади аграрни собственик от великотърновски район, получили финансиране по линия на ОСП. Сред посочените образци бяха бизнеси с трайни овощни насаждения и с пчелни фамилии, отглеждани по методите на биологичното произвеждане.
От Евгений Иванов младежите научиха, че Националната работа за препоръки в земеделието може да им обезпечи безвъзмездни консултантски услуги по разнообразни стратегии и подмерки на ОСП – за аграрни и горски стопани, и за дребни аграрни стопанства.
По време на семинара стана ясно, че в рекламните материали на плана, за добра процедура е поместена фотография от стопанството на Галина Мирчева – студентка и специализантка в катедра „ Аграрна стопанска система ”, занимаваща се с агробизнес. „ Това е доказателство за еднопосочността на ползите на просветителната институция, най-голямата браншова организация в агробизнеса и опциите за реализация на младежите ”, акцентира доцент Николова. В края на срещата тя благодари на гост-лекторите за насочеността на тематиката към младежите и показа, че следва подписване на меморандум за партньорство сред АЗПБ и катедра „ Аграрна стопанска система ”.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР