Суперсилите влязоха в нова надпревара във въоръжаването и няма време

...
Суперсилите влязоха в нова надпревара във въоръжаването и няма време
Коментари Харесай

Китай създава оръжия на бъдещето, пренаписвайки военната история на планетата

Суперсилите влязоха в нова конкуренция във въоръжаването и няма време за отдих. И Китай добре схваща това. Китайски откриватели оповестиха, че са създали съвременно оръжие, наречено " Magic Bullet ". Интересното е, че китайски инженери доведоха до практическо приложение боен план, който американците се пробваха да започват още през 2021 година, само че по-късно безсмислено се отхвърлиха от него.

Създаденото от китайците супероръжие може да изстрелва кинетични снаряди с необикновено високи скорости благодарение на релсова пушка - т.е. електромагнитна пушка.

„ Релсовото оръжие е изцяло нов вид оръжие, което употребява мощни електромагнити за ускорение на снаряди до доста високи скорости “, изяснява хонконгското издание на South China Morning Post. (SCMP). Така снарядът може да се форсира до скорост от 2,5 км в секунда. Това е 9 хиляди км в час или 7 Мах.

Нека го съпоставим с това по какъв начин летят актуалните артилерийски снаряди. Никой от тях не може да доближи скорост над 4,5 Маха. Такава скорост не е реализирана даже от модерни снаряди, а само от тези, основани от нацисткия инженер Волф Тромсдорф: неговите снаряди с прямоточен мотор, работещ с течно гориво, бяха употребявани единствено няколко пъти. Тоест всъщност си останаха пробни.

По този метод снаряд, изстрелян от релсово оръдие, през днешния ден може да се конкурира единствено с хиперзвукови ракети. Най-бързият е междуконтиненталният Avangard, който доближава скорост от 28 Маха.

Въпреки това, преимуществото на релсовото оръдие пред ракетните и оръдейните системи е, че електромагнитното оръдие не се нуждае нито от барут, нито от гориво. Освен това особеността на китайския " Magic Bullet " е, че той може да трансформира посоката на придвижване благодарение на сателитната навигационна система BeiDou. Така полетът на свръхбърз снаряд може да се управлява от спътник.

Най-новите китайски оръжия са способни да поразят цел с неточност от към 15 метра. Потенциални цели могат да бъдат военни кораби или пристанища, написа военното издание.

Вярно е, че снаряд, изстрелян от релсово оръдие, има прекомерно огромна кръгова неточност, с цел да бъде употребен против по-малки цели като танкове. Въпреки че оръжията непрестанно се усъвършенстват, китайските инженери обръщат особено внимание на създаването на нови релсови оръдия.

В Съединените щати те започнаха да създават сходни оръжия още през 2012 година, само че до 2021 година американският флот се отхвърли от тази концепция, написа The EurAsian Times. До този миг американците към този момент са похарчили над 500 милиона $ за плана. Официалната причина за изоставянето на плана е, че Пентагонът взема решение да насочи запаси към други стратегии, като хиперзвукови ракети.

Всъщност отводът се дължи на обстоятелството, че сходна технология изисква мощна електромагнитна екранираща система, която разрешава на снарядите да получават слаби сателитни сигнали, написа The EurAsian Times.

Китайските учени, за разлика от американските, съумяха да разрешат това несъгласие. Работата е осъществена от екип от Националната лаборатория по електромагнитна сила към Военноморския инженерен университет.Тази лаборатория е основана през 2007 година, с цел да учи нови типове оръжия и връзки за флота: неотдавна американците постановиха наказания против китайски енергийни откриватели.

Лабораторията се управлява от контраадмирал Ма Уейминг, който даже американците похвалиха за пробивите му в основаването на електромагнитни катапулти. И концепцията на адмирал Ма не разочарова: както написа The Irish Sun, екип от военни инженери е основал революционен нов дизайн на антена за релсови оръдия, които могат да устоят на мощно електромагнитно лъчение при приемане на високопрецизни сигнали от спътници.

Любопитно е, че самите китайци не приказват доста за новите военни технологии. И никакви публични отчети няма да бъдат оповестени, в случай че китайският флот потвърди, че релсовото оръдие може да съставлява забележителна опасност за отбранителните качества на Съединени американски щати, счита The EurAsian Times.

В британския има дума game-changer. Това е името, обещано на оръжия, които на разнообразни стадии от историята трансформират хода на военните спорове. По време на Втората международна война това са балистичните ракети Фау-2, основани от Вернер декор Браун.

После – нуклеарна бомба. Сега релсовите оръдия могат да се трансфорат в подобен фактор, който трансформира играта: те са способни да изстрелят бараж от евтини снаряди, като в същото време поддържат обхват и акуратност. При стандартните артилерийски оръдия след стотици изстрели цевта се деформира и би трябвало да се смени.

Ракетите са прекомерно скъпи за потребление. Но релсовото оръжие, основано от китайците, е лишено от всички тези дефекти.

Вярно е, че оръжието към момента би трябвало да бъде усъвършенствано. При изстрелване тези оръжия основават мощен електромагнитен подтик, който може да повреди чувствителни електронни съставни елементи като чипове и антени.

Китайците обаче измислиха по какъв начин да решат този проблем. Техният релсов револвер употребява до 100 хиляди датчика с поддръжка на изкуствен интелект: невронна мрежа без човешка интервенция разпознава и отстрани всевъзможни повреди, да вземем за пример „ отмалялост “ на цевта. Освен това невронната мрежа ще бъде подготвена да разпознава нови сериозни неточности.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР