Тази година рекорден брой люксембургски партии заявиха желание за участие

...
Тази година рекорден брой люксембургски партии заявиха желание за участие
Коментари Харесай

Евровотът в Люксембург: 13 партии се борят само за шест евродепутатски места

Тази година рекорден брой люксембургски партии обявиха предпочитание за присъединяване в евровота , заяви онлайн изданието " Люксембург Таймс ". Общо 13 партии издигнаха кандидатури за изборите на 9 юни, което е с три повече спрямо изборите през 2019 година

Сред партиите, които записаха свои листи са обединенията, които към този момент имаха свои представители в досегашния Европейски парламент - Християнсоциална национална партия (ХНП), Демократическата партия (ДП), Люксембургската социалистическа работническа партия (ЛСРП) и " Зелените ". Тази година за депутатски кресла ще се борят и представителите на парламентарно показаните обединения Алтернативна демократична партия на промените (АДПР), " Партия на пиратите " и " Левите ", както и на партиите " Фокус " на някогашния евродепутат Франк Енгел, Комунистическата партия на Люксембург, паневропейската партия " Волт Люксембург ", дясната " Консерваторите ", популистката " Ние, хората ", както и новосформираната " Заедно - Мостът ", отбелязва " Люксембург Таймс ".

Общо 78 души ще се борят за депутатско място. Сред тях за 44 мъже и 34 дами.

Всички сегашни евродепутати, определени през 2019 година, още веднъж ще се борят за преизбиране. Това са Шарл Гьоренс (ДП), Марк Ангел (ЛСРП), Изабел Визелер-Лима и Мартина Кемп (ХНП), както и Тили Мец от Зелените и Моника Семедо, която се кандидатира от " Фокус ", откакто напусна Директива за птиците поради обвинявания в тормоз над парламентарния личен състав.

Кристоф Хансен, някогашен евродепутат и сегашен народен представител от ХНП, също е претендент в листите на партията си за европейските избори, макар че групировката му към този момент го е номинирала за представител на страната в идната Европейска комисия.

Шансовете му да заеме поста в Брюксел обаче зависят от резултатите на Европейската национална партия, към която принадлежи неговата Християнсоциална национална партия. Ако те се окажат с по-нисък резултат от Партията на европейските социалисти (ПЕС), той може да бъде изпреварен за пост в идната комисия от Никола Шмит, който е номиниран от ПЕС за идващ ръководител на Комисията.

Предизборната акция в Люксембург беше открита на 9 май.

Борбата с бедността и общественото изключване е главната тематика, която 41% жителите на страната биха желали да бъде обсъждана от претендентите за представители в Европейския парламент, написа люксембургското издание " Делано ", като се базира на изследването " Пролет 2024 " на " Евробарометър ", оповестено през април.

Когато става въпрос за полезностите, които съгласно хората Европейският парламент би трябвало да пази " предпочитано " през идващите пет години, мирът е безапелационен победител, посочен от 49 % от хората в Люксембург и 47 % от интервюираните в Европейски Съюз като цяло.

Във Великото херцогство интервюираните показват също демокрацията (30 %) и солидарността сред страните членки на Европейски Съюз и сред неговите райони (24 %) като полезности, които би трябвало да бъдат защитавани.

Около една трета от интервюираните хора в Люксембург (33%) декларират, че съгласно тях Европейски Съюз би трябвало да се концентрира върху защитата и сигурността, с цел да ускори позициите си в света. Продоволствената сиигурност и селското стопанство също са посочени от 33% от интервюираните. Темите за образованието и научните проучвания и за дейностите в региона на климата и намаляването на излъчванията са значими за 22% от интервюираните в Люксембург.

Проучването на " Евробарометър " откри също, че единствено две трети (67%) от интервюираните в Люксембург са декларирали, че се " интересуват " от европейските избори. Това е малко повече от междинното за Европейски Съюз равнище от 60%.

Почти 9 от 10 интервюирани (89%) в страната декларират, че дейностите на Европейски Съюз оказват въздействие върху всекидневието им и тъкмо толкоз считат, че Великото херцогство като цяло е спечелило от участието си в Европейския съюз.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР