Стефанос Циципас започна сезона на клей по възможно най-добрия начин.

...
Стефанос Циципас започна сезона на клей по възможно най-добрия начин.
Коментари Харесай

Стефанос Циципас: Мога да завърша годината в Топ 2


Стефанос Циципас стартира сезона на клей по допустимо най-хубавия метод. Макар да се показа неубедително в някои моменти от Мастърс шампионата в Монте Карло, международният №5 откри най-хубавата си форма тъкмо когато трябваше и за втора поредна година завоюва трофея в Княжеството. Това обаче е единствено първата фаза от неговия упорит проект за оставащата част от годината.

„Беше отлично да завърша шампионата по този метод, защото се борих доста и трябваше да положа съществени старания. Най-важното бяха не уинърите и красивият тенис, а това да се боря за всяка точка и даже да надвишавам опциите си, когато се налага“ – разяснява Циципас на прескофнеренцията след дуела.

На четвъртфинала Циципас изоставаше с 0-4 в заключителния сет против Диего Шварцман, а в мача за трофея пропусна опция да сервира за сета при 5-4. Въпреки това обаче седмицата приключи щастливо за гърка и той се изкачи на второ място в годишната класация, увеличавайки доста възможностите си да се класира за Финалите за четвърта поредна година. Неговите упоритости обаче са много по-големи.

„Има настилка, към която се приспособявам малко по-бързо и елементарно, в сравнение с към останалите. Мисля, че всички знаем коя е тя. След като осъзнах това, тактиката ми бе да спечелвам допустимо най-вече точки на тази настилка, което ще ми даде опцията да се приготвя по-спокойно за останалите. Мисля, че мога да изиграя доста мощен излишък от сезона и може би даже да завърша годината в Топ 2“ – съобщи миналогодишният финалист на Ролан Гарос.

Преди шампионата в Княжеството първата ракета на Гърция доближи до полуфинал на Australian Open, както и до финала на ATP 500 шампионата в Ротердам. След вчерашния успех обаче Циципас е решен да резервира тази форма за нескончаем интервал от време и да реализира повече неизменност в резултатите си.

„Винаги се старая да покажа най-хубавото от себе си в шампионатите на клей, след което да пренеса тази форма и на другите настилки. Много бих желал да се показва мощно на трева и хард тази година, защото считам, че бих могъл да печеля доста точки там. Ако съумея да показвам същото неизменност, каквото демонстрирам на клей, несъмнено ще имам съществени шансове в края на годината да съм на едно от първите две места вранглистата. Това е една от главните цели пред мен сега, защото доста бих желал да си извоювам място измежду рази специфична група играчи“ – разяснява роденият в Атина тенисист.

Само петима дейни играчи са достигали до Топ 2 на ранглистата – Роджър Федерер, Рафаел Надал, Новак Джокович, Анди Мъри и Даниил Медведев, като след това всеки от тях зае върховата позиция. До момента най-високият ранкинг на Циципас е №3.

„Мисля, че съумявам да играя на високо равнище на всички настилки, само че на клей се усещам най-комфортно. Имаше интервал, в който се пробвах да подобавам към шампионатите на хард по същия метод, само че този метод не несъмнено не проработи. Понякога просто ти би трябвало друг проект. В същото време обаче се научих да бъда по-широко скроен в това отношение и стопирах да мисля, че в случай че един метод дава резултати на една настилка, това сигурно ще се случи и на другите. За положително или за неприятно, обстановката просто не е такава“ – приключи трикратният полуфиналист на Australian Open.

Тази седмица Циципас ще е първи подложен на ATP 500 шампионата в Барселона, където предходната година доближи до край. Негов конкурент във втори кръг ще бъде Иля Ивашка или Педро Мартинес, а на осминафинала е вероятен конфликт с Григор Димитров.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР