Според някои прогнозни данни през 2018 г. ще е налице

...
Според някои прогнозни данни през 2018 г. ще е налице
Коментари Харесай

Генератор на икономически растеж са инвестициите а не само потреблението и износът

Според някои планирани данни през 2018 година ще е налице напредък от 4,4%

За първи път през последните две регистрирани тримесечия от Национален статистически институт излиза наяве, че генератор на стопански напредък са вложенията, а освен потреблението и износът, които порастват с 4,3% в действително изражение. А съгласно някои планирани данни през 2018 година ще е налице напредък от 4,4 %. Това съобщи заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов, който откри конференция на тематика " Индустриално строителство и вложения 2018 ", проведена в столицата. По думите му действителен принос за растежа на стопанската система ще има бранша на строителството, където се следи наклонност на повишаване на брутната добавена стойност, като растежите за първо, второ и трето тримесечие на 2017 година са надлежно 1.5% и 4.2% и 5.2%.
Зам.-министър Лъчезар Борисов онагледи тласъците за поощряване на вложенията в работата на Министерството на стопанската система. От една страна, той уточни ограниченията, които се ползват чрез Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ), като акцентира, че единствено от началото на 2018 година са издадени 10 документа по ЗНИ с общ размер на плануваните вложения от 588.596 млн. лева и планувани 877 нови работни места. Четири от плановете ще се извършват в преработващата индустрия, един е в автомобилостроенето. От друга страна, като тласък за привличане на вложенията сферата на промишлеността, той акцентира, че е основана междуведомствена работна група по проблематична област " Присъединяване към мрежите на техническата инфраструктура (електричество, газ и вода) в това число периоди, брой процедури и разноски ". " Задачите на работната група бяха в период до 4 януари 2018 година да се направи обзор на законодателството в областите за достъп до електричество, газ и вода; да се дефинират процедурите, времето и разноските по присъединение на бизнеса към електропреносната мрежа, ВиК мрежата и системата за газоснабдяване; да се предложат съответни промени в законодателството в трите области; да се създадат оферти за ограничения за понижаване на броя на процедурите, времето и разноските за бизнеса при присъединение към техническата инфраструктура (електричество, газ и вода) в страната ", разясни той. Сред тласъците за възстановяване на бизнес средата, заместник-министърът посочи и нападателната политика за понижаване на административната тежест, по която Министерството на стопанската система работи интензивно и резултатите към този момент се усещат от подобряващия се стопански климат в страната.
По време на конференцията Лъчезар Борисов подсети, че икономическият министър Емил Караниколов през днешния ден ръководи Неформалното съвещание на министрите, отговарящи за конкурентоспособността (в бранш Индустрия). От думите му стана ясно, че Българското председателство ще продължи напъните за формулиране на общи дълготрайни и краткосрочни цели за развиване на европейската промишленост и приемане на Стратегия за обща индустриална политика на Европейски Съюз. " Поставяйки акцент върху индустриалната политика, България продължава работата на Естонското председателство, като се основава на известието на Европейска комисия " Инвестиране в умна, иновационна и устойчива индустрия ”, което от своя страна е значима първа стъпка към формулиране на общ метод към европейската индустриална политика. ", безапелационен бе той. Председателството ще подчертава върху процеса на доизграждане на Цифровия обединен пазар за повишение на конкурентоспособността на европейската стопанска система, като се насърчи икономическия интерес и се разширят опциите пред потребителите за оправдано прилагане на интернет пространството.
В тази връзка зам.-министър Борисов съобщи, че в Министерството на стопанската система се работи с разбирането, че България би трябвало да постави старания да не изостава от неизбежните процеси на цифровизация на стопанската система. За тази цел министерството по предложение на работодателските организации подхваща редица начинания за развиването на цифровата стопанска система, като през 2017 година създава " Концепция за цифрова промяна на българската промишленост (Индустрия 4.0) ".
На конференцията той показа и опциите на финансовия инженеринг, които предлага страната в интерес на бизнесмените от бранша на строителството и ръководството на индустриални парцели.
В умозаключение зам.-министър посочи, че с изключение на повишението на кредитния рейтинг на страната ни, съгласно изследване на шведските компании за бизнес климата в България, 90% от неговите представители чакат повишаване на двустранния стокообмен в идващите три години. 90 % позитивен отговор са дали и интервюираните компании в Германия. " Като магнит за привличане е избрана България от испанския дребен и междинен бизнес, което е знак, че страната ни е постоянна и мечтана бизнес дестинация ", приключи той.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР