Въпреки че автомобилните застраховки са доминиращи на пазара, все повече

...
Въпреки че автомобилните застраховки са доминиращи на пазара, все повече
Коментари Харесай

Как да спестяваме или инвестираме парите си в застраховка

Въпреки че автомобилните застраховки са преобладаващи на пазара, от ден на ден хора осъзнават, че като застраховат своя живот и здраве, в действителност дават успокоение и финансова сигурност на себе си и околните си. Тази позитивна наклонност се удостоверява от постоянният растеж на животозастрахователния пазар, изключително след пандемията Коронавирус 19, която накара хората да се замислят за отбрана на живота и здравето си. Особено положително е развиването при капиталовите животозастраховки в следствие от търсенето на по-изгодни други възможности за спестяванията в изискванията на ниски лихви по депозитите.
 
За да подкрепи рационалния и осведомен потребителски избор на подобаващ животозастрахователен артикул, Асоциацията на българските застрахователи приготви управлението „ Практични препоръки: Застраховки Живот “.
 
Рисковите застраховки „ Живот “: избавителен финансов пояс в тежки обстановки

Премията по полицата, т.е. цената й, зависи от редица фактори - възрастта на застрахованото лице, вида специалност предвид на риска, който носи упражняването й, размера на застрахователна сума, избора на спомагателни покрития и сумите по тях, периода на контракта.
Цената на рисковите животозастраховки е изцяло налична - в общия случай тя е в пъти по-ниска от наградата по застраховка „ Каско “ на автомобила, да вземем за пример. Ако застраховаме автомобила си за 10 000 лева, то наградата ще е към 700-800 лева При същата застрахователна сума от 10 000 лева, застраховка „ Живот “ с положително покритие може да излезе към 70-120 лева на година.

Възрастта и здравословното положение се вземат под внимание

При подписване на животозастраховка се събира информация за здравословното ви положение. При застраховки с по-ниски застрахователни суми се попълня здравна декларация, а при по-високи нормално в допълнение се провежда медицински обзор. Не укривайте информация за здравословното си положение, когато сключвате животозастраховка!

За какъв интервал да се застраховате?

В това отношение имате забележителна независимост на избор – срокът на полицата ви може да е от 1 до 30 години. Разбира се, обособените компании оферират разнообразни разновидности. Например, период от 1 до 5 години или от 5 до 30 години. Практиката е при по-големи застрахователни суми да се изисква и по-дълъг период на застраховката.

Цените на рисковите животозастраховки са изцяло налични! При рисковите животозастраховки има някои възрастови ограничавания – оферират се за лица сред 14 и 65 години. При груповите артикули горната възрастова граница може да се вдигне до 70 години, само че в този случай не се покрива рискът гибел вследствие на заболяване. Разбира се, здравословното положение също се регистрира – да вземем за пример, лице с съдбовно заболяване няма по какъв начин да се застрахова.

Основно и доста значимо предписание е да декларирате правилно здравословното си положение. Не се опитвайте да укривате информация – това може да докара до отвод за погашение на обезщетение.

Застраховките са в действителност характерни артикули. Купуваме ги с вярата в никакъв случай да не се наложи да ги използваме, тъй като се „ задействат “ единствено при неподходящи условия, а никой не желае те да се случват.  Все отново, в застраховането съществуват артикули, които ни поддържат освен в тежките житейски обстановки, само че и в хубавите моменти. Това са по този начин наречените смесени животозастраховки – капиталови и спестовни. Наред с обезпечаване на застрахователна отбрана по тежки опасности, свързани с живота и здравето ни, те ни оказват помощ да финансираме дълготрайните си проекти - било то за обучение на децата, за пенсионния интервал или друго.
 istock istock
Какво съставляват капиталовите и спестовните животозастраховки?

На пазара се оферират разнообразни предложения за капиталови животозастраховки, има и за класическите спестовни. За да можем да създадем избор, съответен на нашите самостоятелни потребности и потребности, би трябвало да сме наясно със същността и спецификите на този тип животозастраховки. Предлагаме ви да се запознаете с най-важните им характерности.

Те оферират комбинацията „ отбрана и икономисване “ – с изключение на обезпечаването на застрахователна отбрана при тежко събитие, обвързвано с нашия живот и здраве, тези артикули дават опция да спестяваме и влагаме за по-продължителен интервал от време и по този начин да финансираме житейските ни цели. Всъщност това е в действителност добра „ договорка “ – за периода на полицата спестяваме избрана сума, употребяваме застрахователна отбрана, а най-после получаваме сумата, която сме вложили със съответната рентабилност по нея.

Махат стикера за „ Гражданска отговорност “

Когато обмисляме закупуването на капиталова или спестовна животозастраховка би трябвало да отчитаме дълготрайния им темперамент – те се подписват за период от 5 - 25 или повече години. Това значи, че би трябвало добре да преценим какъв размер на премийна вноска може да си позволим предвид на бюджета ни и да имаме подготвеност да заделяме тези средства постоянно през целия интервал на полицата. Също толкоз значимо е добре да планираме срочността на полицата предвид на задачата, която желаеме да финансираме със застрахователната сума – да вземем за пример, да осигурим средства за обучение на детето или средства за късните години.

При подписване на капиталова или спестовна животозастраховка се договарят застрахователните суми и изискванията по тях по главните и спомагателните (ако има такива) опасности. Обикновено застрахователната сума по покритите опасности е обвързана с общата сума на премийните вноски по полицата.
 istock istock
Застрахователни суми и застрахователни заплащания при спестовните (класически) животозастраховки се изплаща закрепена застрахователна сума, съгласно изискванията на полицата.

При капиталовите животозастраховки нерядко е дадена опция за избор – да вземем за пример, при загуба на живот наследниците да могат да получат по-голямата от двете суми – закрепената застрахователна сума по този риск или цената на активите, акумулирани във фондовете, както и да получат закрепено застрахователно заплащане дружно с настоящата стойност на насъбраните активи към датата на събитието. Разбира се, съществуват и други разнообразни разновидности. Например, по капиталови застраховки заплащането по рисковия съставен елемент може да е единствено във тип на закрепена сума

Спестовни животозастраховки

По предписание притежателите им получават закрепена застрахователна сума – насъбраните приз интервала средства с начислената рентабилност, според изискванията на полицата.

Инвестиционни животозастраховки

При тях по този риск няма обезпечена сума, тя зависи от доходността от вложенията ни. Застрахователното заплащане след приключване периода на полицата е в размер на чистата стойност на нашите активи. Тя се пресмята като се умножи броя дялове от капиталовите фондове, които притежаваме и тяхната цена към датата на приключване на периода на застраховката, а съотносимите разноски се приспадат.

При множеството застраховки като „ Каско “, имуществени и други периодичността на възнаграждение на премийните вноски не се отразява върху същността на продукта. Но при капиталовите животозастраховки методът, по който се заплаща наградата, има огромно значение и на процедура е фактор за образуването на другите животозастрахователни артикули. На пазара се оферират артикули с от време на време или еднократно заплащане на премийните вноски, като това постоянно се отразява върху образуването на застрахователните заплащания.
 istock istock
Ето някои образци!

При животозастраховка с еднократно в началото заплащане на цялостната застрахователна сума от 10 000 лева при положение на съдбовно събитие вашите наследници ще получат 10 000 лева Има и артикули, при които се застраховате за 10 000 лева и плащате периодически награди, като при съдбовно събитие вашите наследници ще получат обезщетение в размер на платените досега награди и начислената рентабилност.
Колко ще плащаме за застраховката е директно обвързвано с капиталовите ни цели и нашите благоприятни условия. Разбира се, значение има също възрастта, здравословното положение и други фактори. Ако задачата ни е да подсигурим по-високо застрахователно заплащане по главните опасности, в това число и риска от прекарване, то и застрахователната сума ще е по-висока, а оттова и премийната вноска.

Няма по какъв начин, да вземем за пример, да желаеме да сключим лавица за период от 10 години, за застрахователна сума от 100 000 лева, а да плащаме награда от 50 лева на месец.

За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bgПо тематаМакедонците всеобщо влагат в застраховка „ Живот “ икономисване награда застраховка живот .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->  
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР