Чрез животозастраховките ние подсигуряваме дългосрочните си спестявания, а за да

...
Чрез животозастраховките ние подсигуряваме дългосрочните си спестявания, а за да
Коментари Харесай

Може ли предсрочно да изтеглим парите си по животозастраховката

Чрез животозастраховките ние подсигуряваме дълготрайните си спестявания, а с цел да порастват те във времето е належащо време. Затова при тези артикули има въведени някои ограничавания във връзка с предварителното им изтегляне, изясняват от Асоциация на българските застрахователи.

За да изтеглим предварително спестяванията си по животозастраховката ни, би трябвало да упражним правото си на „ откуп “. Това значи да прекратим предварително застраховката си, като в следствие получим заплащане в размер на така наречен „ откупна стойност “. Какъв е размерът й за всяка година от периода на полицата е посочено в изискванията на застрахователния контракт. Условие да упражним правото си на откуп е да са минали две години от подписване на контракта и да са платени най-малко 15% от наградите по застраховката.

Когато влагаме посредством животозастраховка е допустимо да имаме по-високи разноски и оттова малко по-ниска рентабилност от вложенията в съпоставяне със независимото вложение. Това решение зависи от самостоятелните ни цели и желания, настройки и знания. Внимателно и доста премислено би трябвало да се подхожда към такава стъпка, тъй като може да докара до загуба на част от насъбраните средства, изключително в по-ранния интервал през периода на полицата.

Вариант е, против застраховката, да ни бъде провиснал заем от застрахователя до размера на откупната стойност. Ако не сме върнали заема и настъпи рисково събитие, то ще получим застрахователна сума, която не включва сумите по заема (главница, лихви и разноски).

Как да спестяваме или влагаме парите си в застраховка

Инвестиционните и спестовните животозастраховки са комплицирани артикули и има доста аспекти, на които да се обърне внимание, когато избираме подобаващата за нас. Самият развой по сключването им лишава време, тъй като това е индивидуализиран артикул, който допуска поемането на дълготраен финансов ангажимент. Наред със изследване на здравословното положение, се прави и разбор на финансовото състояние на клиентите.
 istock istock
Понякога този стадий се възприема като ненужно нахлуване в персоналното пространство. Всъщност е доста значим и нужен, тъй като посредством него обективно може да се дефинира какви са задачите и потребностите ни и какво може да си позволим от позиция на застрахователна отбрана и равнище на икономисване. В процеса на избор и подписване на животозастраховка можем и би трябвало да разчитаме на помощта на консултантите на фирмите.
 
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР