Системата бонус-малус за застраховка Гражданска отговорност“, която правителството предлага с

...
Системата бонус-малус за застраховка Гражданска отговорност“, която правителството предлага с
Коментари Харесай

Ще работи ли системата бонус-малус за „Гражданска отговорност“

Системата бонус-малус за застраховка „ Гражданска отговорност “, която държавното управление предлага с промени в Кодекса за застраховането, няма да работи. Това обявиха пред Нова телевизия юристите Елица Буенова и Илия Тодоров.

Според тях системата не е обвързана с пътните нарушавания като караме след приложимост на алкохол или превишена скорост, а единствено с предявените вреди. Така тя не способства за пътната сигурност, счита Буенова.

Одобриха промени в застраховането

Допълнителното увеличените доходи от малус на водачите извършители няма да отиват за публичното богатство, а в застрахователя, добави тя. Според юриста това ще накара фирмите да смъкват цените, с цел да притеглят клиенти.
 istock istock
„ „ Подкрепяме сходна мярка. От години настояваме да се вкара работещ модел при застраховките „ Гражданска отговорност ”. Сега препоръчаната от държавното управление система е по-скоро при обособените застрахователи. Но те и сега си провеждат някакъв „ бонус-малус ” съгласно града, възрастта на лидера, вредите. Хубавото е, че ще има обединен указател и досието ни ще ни следва. Въпросът е обаче какви вреди ще водят до „ малус ”. Има въпроси, които би трябвало да се изчистят ", разясни Тодоров.

По думите му в Европа и Англия има работещи системи, които могат да бъдат взети наготово.

 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР