Сдружение Балканка и Община Кюстендил почистваха река Драговищица в близост

...
Сдружение Балканка и Община Кюстендил почистваха река Драговищица в близост
Коментари Харесай

Сдружение „Балканка” и Община Кюстендил почистваха река Драговищица в близост до митнически пункт Олтоманци.

Сдружение „ Балканка ” и Община Кюстендил почистваха река Драговищица наоколо до митнически пункт Олтоманци.

Кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, зам.- кметът Николай Дочев, чиновници на администрацията и доста доброволци запретнаха ръкави и почистваха от отпадъци 20 км. река.



Инж. Атанасов благодари на Сдружение „ Балканка ” за самодейността и акцентира какъв брой е значимо да пазим водите на реката чисти. Драговищица се влива в река Струма и по тази причина грижата за чистотата на водата е приоритет за живеещите в региона.

Още при започване на акцията доброволците попаднаха на няколко сметища около речното корито и събраха над 100 чувала с разнообразни битови боклуци.

" Продължаваме с поредната ни политика ориентирана към реките в специфичен режим на лов на риба в България, а точно реки, в които е неразрешено задържането на екземпляри от локалната речна балканска пъстърва. Целта е да се заостри вниманието върху два съществени казуса - противозаконния лов на риба и замърсяването с битови боклуци на речните корита “, показаха от „ Балканка “.



Сдружение „ Балканка ” всяка година провежда акции в разнообразни елементи от България, като главното обръщение, което се пробват да предадат е: „ Да върнем живота в реките... ”. Основна задача на сдружението е опазването на биологичното многообразие в българските реки, с фокус върху запазване и възобновяване на популациите от балканската(македонската) пъстърва.

Почистването на река Драговищица имаше за цел и да означи и Световния ден на мигриращите риби.

Международната общественост прави оценка позитивно напъните за разчистване на една от най-красивите български реки, отбелязвайки събитието като част от организация в международен мащаб и в следствие ще бъде отразено още веднъж на уеб страницата на организацията https://www.worldfishmigrationday.com/

Световният ден на мигриращите риби е акция, която сплотява акции в отбрана на реките в целия свят. В седмицата на всяка акция се провеждат повече от 1000 начинания по реките на шест континента.

Река Драговищица е в режим „ Хвани и пусни “ и подържа популацията на една от най-известните и красиви мигриращи риби- балканската(македонската) пъстърва.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР