Целта на застраховките е да ни предоставят финансова защита и

...
Целта на застраховките е да ни предоставят финансова защита и
Коментари Харесай

Кои застраховки ни осигуряват данъчни облекчения


Целта на застраховките е да ни дават финансова отбрана и сигурност при непредвидени събития или бедствия. Те спомагат за понижаване на финансовите опасности и предотвратяване на нашите активи и бъдещи приходи. А някои застраховки даже ни дават опция да понижим налозите си.

Ако смятате подаването на данъчна декларация за досадно занятие, от което се губят време и средства, помислете отново. Знаете ли, че това обвързване може да ви донесе освен разноски, само че и някои бонуси? Става въпрос за разнообразните данъчни облекчения, от които доста хора не се възползват заради неведение.

Доброволно обезпечаване и обезпечаване

Ако имате застраховка „ Живот “ или непринудено здравно обезпечаване, направените вноски се приспадат от сумата на годишните данъчни основи.

Одобриха промени в застраховането

Данъчното облекчение за персонални вноски за непринудено обезпечаване и обезпечаване е в размер до 10% от данъчната основа за импортирани през годината персонални вноски за в допълнение непринудено обезпечаване и до 10% от данъчната основа за импортирани през годината персонални вноски за непринудено здравно обезпечаване и вноски за застраховки „ Живот “ (чл. 19 от ЗДДФЛ).

Облагаемите приходи от в допълнение непринудено обезпечаване, непринудено здравно обезпечаване и застраховки „ Живот “ се таксуват с финален налог.

Ако сте сключили застраховка „ Живот “ за избрана сума, само че през годината сте създали две вноски, то сумата може да се употребява напълно за данъчно облекчение.

 istock istock
За данъчно облекчение се признава единствено главната вноска по застраховките „ Живот “. Ако има платени спомагателни покрития към нея, сумата за тях не се признава за данъчно облекчение.

В случай, че не работодателят, а вие заплащате вноските за своята спомагателна здравна застраховка или пък сте решили да сключите такава за себе си и за своето семейство, още веднъж можете да получите назад до 10% от сумата на импортираните през годината персонални вноски, като подадете декларация по член 50 от ЗДДФЛ.

Ако имате ипотечен заем, от банката евентуално са ви изискали да сключите застраховка „ Живот “, която в множеството случаи е за ваша сметка. Имате цялостно право да ползвате облекчението по тази линия. Поискайте от банката информация за платената награда, която да декларирате пред Национална агенция за приходите.

Имайте поради, че за данъчно облекчение могат да се употребяват единствено застраховките „ Живот “ и за здраве, по които вие сте титуляр и надлежно – адресат на сумата при приключване на застраховката. Ако сте създали застраховка на друго лице (например дете, родител или съпруг/а), то тя не може да се употребява за данъчно облекчение.

Може ли предварително да изтеглим парите си по животозастраховката

Ако спестявате в допълнение за пенсия, също можете да се възползвате от данъчно облекчение без значение в кой Доброволен пенсионен фонд (ДПФ) се осигурявате. Аналогично на застраховката „ Живот “, имате опция да намалите годишната си данъчна основа (това са приходите ни, понижени с осигуровките, преди да бъдат обложени с 10% налог върху дохода) с размера на персоналните си вноски в ДПФ за настоящата година. И тук оптималният размер на облекчението е 10%.

Важно е да се посочи, че тези облекчения не важат за вноските в Универсален и Професионален пенсионен фонд, а единствено за персоналните вноски в Допълнителен пенсионен фонд.

Обърнете внимание на следните условия:

- вноските би трябвало да са персонални, а не за сметка на работодателя;

- с цел да постигнете оптимален данъчен резултат при спестовни застраховки „ Живот “, е добре да сключите застраховка със период 15 години или повече;

- в случай че ви се наложи да изтеглите част от сумата, насъбрана в Доброволния пенсионен фонд, стремете се да теглите насъбраната рентабилност без главницата, тъй като тя е освободената от налог сума;

- в случай че превеждате вноските си през шеф (но те са за ваша сметка и той не е този, който се възползва от данъчно облекчение), ще получавате данъчния си резултат на месечна база и няма потребност да подавате декларация в края на годината;

Застраховката може да е буфер против инфлацията

- за юридически лица: вноските за подписани здравни застраховки, застраховки „ Живот “ и непринудено пенсионно обезпечаване, които са за сметка на работодателя в избран размер за обезпечен служащ или чиновник, се смятат за разход на компанията, който не предстои на облагане.

 istock istock
Каква е процедурата?

В началото на всяка година застрахователното сдружение, в които имате застраховка, издава служебна записка за импортираните през миналата година вноски по застраховката. Служебната записка можете да получите и посредством вашия осигурителен брокер, посредством който е подписана застраховката.

Следва да подадете данъчна декларация за приходи. Дори да имате единствено един трудов контракт, в декларацията би трябвало да посочите, че имате подписана застраховка „ Живот “ или здравна застраховка и да я подадете дружно със служебната записка в съответното данъчно поделение.

Ако приходите ви са единствено от трудови правни отношения и не сте длъжни да подавате данъчна декларация, това не значи, че губите правото на облекчения. Ако отговаряте на изискванията за приемане на данъчно облекчение, е належащо непринудено да подадете данъчна декларация, в която да декларирате полагаемите се облекчения. Сумата на облекченията ще ви бъде изплатена по посочена от вас банкова сметка.

Подаването на данъчна декларация не е по никакъв начин комплицирано, изключително в случай че нямате приходи от доста на брой източници. Ако да вземем за пример работите по постоянен трудов контракт и в допълнение по цивилен контракт, е належащо да поискате от счетоводството информация за изплатените през годината суми и удържания налог. Въпреки че по трудовия контракт данъкът е към този момент удържан, в случай че подавате декларация, би трябвало да декларирате и него.

Все повече хора избират застраховка на пенсия

След това въвеждате данните в декларацията. Най-лесният вид е да изтеглите от уеб страницата на Национална агенция за приходите данъчна декларация с баркод, която автоматизирано пресмята съвсем всичко. Така не се постанова да прелиствате страници и да преписвате числа. Още по-лесно е подаването на декларацията онлайн с личен идентификационен код (ПИК), публикуван от Национална агенция за приходите. Ако не разполагате с подобен, просто попълнете декларацията с баркода, разпечатайте я и я изпратете по пощата с противоположна квитанция.

Не забравяйте да попълните тъкмо банковата сметка, тъй като надвнесеният налог ще ви бъде възобновен по нея. Всички детайлности за попълването и подаването на данъчните заявления ще откриете в уеб страницата на. Срокът за подаване на годишна данъчна декларация изтича на 30 април.

 istock istock
Други благоприятни условия за данъчни облекчения

Гражданите могат да се възползват и от данъчното облекчение за ремонт или усъвършенствания на лично жилище за направените заплащания за труд до избран размер. За задачата е належащо притежателите да разполагат с документи, удостоверяващи заплащането за труд.

Младите фамилии пък могат да понижат годишната си данъчна основа с лихвите, заплатени по част от главницата по ипотечен заем за закупуване на жилище. За да употребяват това данъчно облекчение, те би трябвало да са съпрузи, най-малко единият от тях да не е навършил 35 години към датата на подписване на контракта за ипотека и жилището да е само за фамилията.

Облекчения се употребяват и в случай че през предходната година сте дарили средства за културата, на Българския червен кръст, Фонда за трансплантации, Фонда за лекуване на деца и други. Завишен интерес има и към данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания поради по-високите суми, които се приспадат от годишните данъчни основи.

Всички благоприятни условия са в детайли и ясно разказани в образеца на годишната данъчна декларация за физически лица. За да се употребяват, към декларацията се прикрепят и нужните документи, удостоверяващи правото на облекчение.

Например при застраховка „ Живот “ се показват копие от застрахователната лавица и уверение за направените през предходната година вноски по главния риск. Намалената продуктивност на лицето, също даваща право на данъчно облекчение, се потвърждава с ТЕЛК-решение, а при теглен ипотечен заем от младо семейство се изисква документ от банката, в който е разказан размерът на направените лихвени заплащания през предходната година.

Едно от най-важните условия за прилагане на данъчни облекчения е да нямате обществени отговорности, подлежащи на наложително осъществяване. Национална агенция за приходите поучава, преди да заявите използването на данъчно облекчение, да ревизирате с ПИК данъчно-осигурителната си сметка онлайн за отговорности, с цел да избегнете неудобства.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР