Все повече хора застраховат дома си, като отделят по-голяма сума

...
Все повече хора застраховат дома си, като отделят по-голяма сума
Коментари Харесай

Даваме между 80 и 150 лева на година за застраховка на жилището

Все повече хора застраховат дома си, като отделят по-голяма сума по отношение на предходната година за това. Цели 66% от интервюираните дават отговор позитивно на въпроса дали имат застраховка на жилището си все още, като са множеството от тях (88%) са я сключили по своя самодейност.

Едва 12% са закупили имотна лавица поради условие на банката, обвързвана с отпущането на ипотечен заем. Това демонстрират данни от изследването „ Застраховки „ Домашно имущество “: настройки и приложимост 2024 “ в онлайн среда от MoitePari.bg, взаимно с Асоциация на българските застрахователи (АБЗ).

Съпоставката на данните от двете изследвания откроява положителен тренд - делът на хората с имуществена застраховка нараства от 59%  през 2023 година до 66% през 2024 година Явно от ден на ден притежатели на парцели осъзнават нуждата от застрахователна отбрана във връзка с персоналното си имущество.
 
Този извод се препотвърждава и посредством резултатите по отношение на претекстовете за подписване на имуществена застраховка. Осигуряването на мира и финансова непоклатимост на фамилията е водеща персонална причина за закупуване на имотна лавица за 65% от интервюираните. Зачестяващите естествени бедствия стимулират 8% от потребителите да потърсят застрахователна отбрана, а 6% показват като причина наличните цени на този тип застраховки.

Хората заделят повече за имуществени застраховки - сред 80 и 150 лева на година
 
Близо половината от интервюираните (47%) са дали отговор, че заделят сред 80-150 лева на година за имуществена застраховка. За съпоставяне – преди година толкоз средства са били подготвени да отделят 33% от интервюираните. При изследването от 2023 година доминиращ (36%) е бил делът на хората с полици за 40-80 лева, а през 2024 година този дял спада до 21%. Сред вероятните пояснения за това положително развиване е, че хората се преориентират към предложения, предлагащи по-пълноценно застрахователно покритие.
 
Между 150-300 лева годишно (13-25 лева месечно) заделят 22% от интервюираните, сходен е бил делът и през 2023 година
 АБЗ АБЗ
Все повече хора разчитат на съвет от осигурител при избор на лавица за дома

Изборът на застраховка при половината от интервюираните (50%) е въз основа на рекомендация от осигурител (застрахователно дружество/брокер/агент). Интересното е, че по този индикатор също има повишаване по отношение на изследването през 2023 година, когато по-малка част от интервюираните - 36% - са разчитали на осигурител при избор на лавица. Този положителен тренд би могъл да се одобри и като знак за нараснало доверие на потребителите. На лична преценка и изследване разчитат 15% от интервюираните, а 9% - на рекомендация от непосредствен човек.
 
Пропуква се митът „ Застрахователните компании не изплащат компенсации “

Тази настройка е измежду изключително устойчивите в общественото схващане, макар обективните данни, които потвърждават несъстоятелността й. Затова като изключително положителни могат да се одобряват данните от изследването през 2024 – те обрисуват ясна наклонност за превъзмогване това отрицателно поверие и за увеличение на равнището на доверие към застрахователните компании. Ако през 2023 година 27% от интервюираните са без имуществена застраховка, тъй като не имат вяра, че ще получат обезщетение при осъществен риск по полицата, то през 2024 година този дял понижава до 15%.

Кои застраховки ни обезпечават данъчни облекчения

Близо половината от интервюираните са завеждали застрахователни искания по застраховките си (48%), като близо 90% от тях са получили обезщетение. Данните от година по-рано са сходни, т.е. няма забележителна смяна в тази област.
Информираността на потребителите стои като настоящ проблем
 
Мнозинството консуматори (72%) смятат, че са наясно с детайлите в своята лавица за дома. Но все пак, информираността на потребителите по отношение на изискванията по имуществените им застраховки остава като проблематична зона – близо 1/3 от интервюираните са ненапълно осведомени с изискванията (25%) или не са осведомени (3%).
 
Недостатъчната потребителската осведоменост е една от аргументите хората да не застраховат домовете си. Сред водещите три аргументи за неналичието на имуществена лавица е точно усложнението при избор на подобаваща застраховка - 15% от интервюираните
 
 istock istock
Защо потребителите не подписват имуществена застраховка?
 
Ако се изключи разумната причина, а точно неналичието на личен парцел (31%), на предна позиция с 16% от интервюираните излиза „ вярата, че нищо няма да се случи “ като аргументация на неналичието на лавица за дома. На процедура се оказва, че немалка част от хората разчитат на шанса си – настройка, която е притеснителна, изключително на фона на честите естествени бедствия.
 
Трудностите при избор на подобаваща застраховка – породени било от липса на информация, или от комплицираната ориентировка измежду многочислените пазарни оферти – са причина 15% от хората да не подписват застраховка. Също толкоз от интервюираните (15%) нямат лавица, тъй като не имат вяра, че застрахователната компания ще изплати обезщетение, в случай че се случи нещо.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР