71-годишният Юрай Цинтула, който простреля словашкия премиер Роберт Фицо на

...
71-годишният Юрай Цинтула, който простреля словашкия премиер Роберт Фицо на
Коментари Харесай

Покушението срещу Роберт Фицо: Стрелецът се изправя пред съда

71-годишният Юрай Цинтула, който простреля словашкия министър председател Роберт Фицо на 15 май, застава пред съда.

Той е упрекнат в опит за ликвидиране, в случай че бъде приет за отговорен, може да получи пожизнен затвор.

А идващите дни са решаващи за живота на Роберт Фицо, оповестиха лекарите след вчерашната поредна интервенция.

 Температурите се покачват, доста слънчеви часове в събота 2 мин. Температурите се покачват, доста слънчеви часове в събота  Експерти: Атентатът против словашкия министър председател Роберт Фицо е политически стимулиран 3 мин. Експерти: Атентатът против словашкия министър председател Роберт Фицо е политически стимулиран  След 12-часовата укрепление на служител на реда: Как се стигна до извеждането му от къщата? 3 мин. След 12-часовата укрепление на служител на реда: Как се стигна до извеждането му от къщата?  13 са ранени при конфликт на два влака в Белград 1 мин. 13 са ранени при конфликт на два влака в Белград  Каква ще е цената на черешите тази година? 2 мин. Каква ще е цената на черешите тази година?  Вижте отговорите от матурата по БЕЛ за зрелостниците 1 мин. Вижте отговорите от матурата по БЕЛ за зрелостниците  Температурите се покачват, доста слънчеви часове в събота 2 мин. Температурите се покачват, доста слънчеви часове в събота  Експерти: Атентатът против словашкия министър председател Роберт Фицо е политически стимулиран 3 мин. Експерти: Атентатът против словашкия министър председател Роберт Фицо е политически стимулиран  След 12-часовата укрепление на служител на реда: Как се стигна до извеждането му от къщата? 3 мин. След 12-часовата укрепление на служител на реда: Как се стигна до извеждането му от къщата?  13 са ранени при конфликт на два влака в Белград 1 мин. 13 са ранени при конфликт на два влака в Белград  Каква ще е цената на черешите тази година? 2 мин. Каква ще е цената на черешите тази година?  Вижте отговорите от матурата по БЕЛ за зрелостниците 1 мин. Вижте отговорите от матурата по БЕЛ за зрелостниците

Министър-председателят към момента е в болница „ Рузвелт “ в Банска Бистрица, където беше откаран с хеликоптер, откакто беше неведнъж прострелян в град Хандлова.

Шокът от покушението против него продължава да отеква по улиците на Словакия. Хората са обезпокоени от възходящата експанзия. Все по-агресивни стават и политическите послания, разясняват анализатори.

След офанзивата от лявоцентристката партия на Фицо упрекнаха медиите и опозицията в разпространение на ненавист против премиера, довела до нападението.

Опозиционният водач Михал Симечка разгласи през вчерашния ден, че получава смъртни закани.

Поптодорова и Безлов считат, че Русия се меси съществено във вътрешнополитическите работи на европейските страни

„ Един човек атакува цялата народна власт в Словакия. Сега политиците упрекват опозицията и публицистите. И това в действителност поражда боязън “, разяснява Соня Вайсова, публицист в публичната RTVS.

Властите към момента не разкриват всички детайлности към претекстовете на стрелеца. За Юрай Цинтула се знае, че е роден 1953 година в Левице. Писател е, само че по-скоро дилетант, който не си е изкарвал прехраната с писане. Бил е член на левия книжовен клуб „ Дъга “ в Левице, постоянно пишел стихове. В предишното е работил като охранител в търговски център.

Писател и някогашен охранител в търговски център опита да отнеме живота на словашкия министър председател

През последните седмици в Словакия имаше митинги поради проекти на държавното управление за медийна промяна. Недоволство в част от обществото имаше и поради внезапната промяна на политиката във връзка с Украйна.

Преди Роберт Фицо да завоюва изборите, Братислава беше измежду най-големите поддръжници на Киев.

Всичко за атентата против Роберт Фицо следете в нашия онлайн репортаж:  

Следете развиването на тематиката в нашия онлайн репортаж Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР