С настъпването на все по-топлите и слънчеви дни, излагаме кожата

...
С настъпването на все по-топлите и слънчеви дни, излагаме кожата
Коментари Харесай

Кошмарът “слънчева алергия“: Пловдивски дерматолог споделя как да се справим с нея

С настъпването на все по-топлите и слънчеви дни, излагаме кожата си на риск, като един от най-сериозните такива е появяването на слънчева алергия. Тя се дължи на реакция на имунната система към слънчевите лъчи и в днешно време болестта се среща релативно постоянно.
Прочетете още
Може да се прояви във всяка възраст, като най-често визира хора от 20 до 40 години. Причината за развиването на този проблем се допуска, че е генетично влечение.

Слънчевата алергия на кожата може да бъде следено заболяване, изключително когато използваме постоянно верните слънцезащитни артикули.

В тази връзка взехме решение да попитаме дългогодишния кожен лекар Д-р Дарина Дамянлиева, която е приключила Медицински университет – Пловдив и е експерт по кожни и венерически заболявания, какви са признаците, по какъв начин се лекува и всичко, което би трябвало да знаем за предотвратяването и оправянето със слънчевата алергия.

- Какви са признаците на слънчева алергия и какво в действителност съставлява тя?

- Признаците в по-голяма част от случаите са зачервяване на кожата и сърбеж. Слънчевата алергия визира хора с по-чувствителна кожа и може да се провокира даже от малко излагане на слънце. Тя може да се прояви във всеки стадий от човешкия живот.

-Има ли условия, при които е по-добре да се заобикаля слънцето и в какъв часови диапазон слънчевите лъчи са най-опасни?

- Когато човек е по-склонен към алергия, или когато е диагностициран с онкологично заболяване е по-добре да се заобикаля директната слънчева светлина. В часовия диапазон сред 11:00 и 16:00 ч. слънчевите лъчи е целесъобразно да се заобикалят.

-Трудна ли е диагностиката на слънчевата алергия?

- Както множеството болести в дерматологията слънчевата алергия наподобява на доста други типове алергии, по тази причина е значимо да се разпита обширно пациента какво е правил и консумирал, с цел да дефинираме слънчевата алергия от други типове.

- Как да се предпазим дейно от слънцето, по какъв начин да изберем подобаващата слънцезащитна козметика?

- В последните години слънцето става все по-силно и рисково. Затова предлагам да се употребява здравна козметика. Съветът ми е факторът на отбрана да не е по-малко от 50. Или най-малко да се стартира с него и след няколко дни, когато кожата е привикнала със слънчевите лъчи, да се премине на по-нисък фактор 30. Хората, избирайки слънцезащитни артикули, би трябвало да четат деликатно опаковката. На нея би трябвало да има абревиатурата SPF (Sun Protection Factor), както и абревиатурите за отбрана от UVA и UVB лъчи. Както към този момент споделих, добре е да се заобикалят обедните часове, тъй като слънцето е извънредно мощно. Хората да бъдат под чадър или друга сянка. Въпреки че по-голяма част от новите слънцезащитни артикули са водоустойчиви, е добре при всяко излизане от водата те да бъдат  нанасяни още веднъж.

- Как въздейства слънцето върху акне, бенки и други дерматологични проблеми и по какъв начин да се защитим?

- С изключение на псориазиса, множеството дерматологични проблеми се утежняват от слънцето. Акнето изключително доста. В началото има един интервал на леко усъвършенстване, след което се следи внезапно утежняване. Причината е, че изсушаването на кожата от морската вода и слънцето води до прекалено формиране на себум и оттова – утежняване на акнето.

Може да се употребяват артикули, предопределени за акнеична кожа, на пазара към този момент има доста такива. Хората, които имат повече бенки, също би трябвало да употребяват висок фактор отбрана - 50. Добре е върху по-големите бенки да се нанесе няколко пъти слънцезащитен артикул, с цел да се предотврати развиване на злокачествено заболяване. 

- Какви артикули да използваме след море или планина?

-Предвид изсушаването на кожата след море и планина е добре да се употребяват хидратиращи артикули и процедури, с цел да бъде възобновена кожата. Хубаво е кожата да бъде почистена след морска отмора. Под разчистване нямам поради пилинг, тъй като не е уместно за лятото, а общоприетоо разчистване от медицински експерт. Или процедури, които почистват и хидратират лицето.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР