Снегът на Витоша е малко и на Алеко доста лифтове

...
Снегът на Витоша е малко и на Алеко доста лифтове
Коментари Харесай

На Витоша доста писти и лифтове не работят, обяснението е - няма сняг

Снегът на Витоша е малко и на " Алеко " много лифтове и влекове не работят. Седалковият " Романски " е спрян, " Алеко ", " Котвичката " под Черни връх - също, а " Заека " е развален от 2010 година и още не е поправен. Пистите, обслужвани от тях също са затворени, единствено " Витошко лале 1 " е настояща, както и детски трасета. От общо 13 писти на " Алеко " работят 4, демонстрира

" Лале 1 " е окей, само че нагоре, на " Лале 2 ", няма задоволително сняг. Където има, вятърът го издухва в камъните и да се надяваме, че скоро ще завали. Прогнозите са за 21 февруари и сме в подготвеност незабавно да пуснем ", твърди чиновник на частната компания " Витоша ски ", която е притежател на множеството въжени уреди. Поддържането на писта за каране изисква две обработки на ден с ратрак, както и обезопасяване, в случай че има рискови сектори.
Влекът " Помагалски " в този момент не работи по същата причина - в горната му част снежната завивка е малко и има оголени камъни, обясниха ски учители.
 Началната станция на седалковия въжен превоз
© Велко Ангелов

Началната станция на седалковия въжен превоз " Романски " е затворена. Обяснението е, че няма сняг.

Защо влекът " Заека " все е развален

На известната писта " Стената ", която е до хижа " Алеко ", има задоволително сняг, само че не е обработена за каране, тъй като влекът " Заека ", който я обслужва, е развален. През 2010 година стихия чупи три стълба в горната част на трасето, под Резньовете и от този момент неговият собственик Министерство на младежта и спорта (ММС) не съумява да ги поправи. На въпрос на " Дневник " по кое време ще стане това от министерството показаха изискванията, при които си коства този влек да се ремонтира.

" Според мнение на ММС от януари 2021 година за възобновяване на оборудването е належащо да бъде направена инвестиция, която би трябвало да е позволена във връзка с природозащитните цели на Природен парк " Витоша ". Сегашната дължина на влека (880 м) прави невероятно потреблението му за образование на деца, доколкото той не доближава до поддържаните трасета на " Синя " и " Зелена " ски писти. За да се употребява пистата, прилежаща към влека ( " Стената " - б.а.), ММС би трябвало да купи снегоотъпкваща машина, да е в положение да я обезопаси, да конфигурира билет система, да наеме личен състав ", изреждат от ММС.

Писта " Витошко лале 1 " е с неестествен сняг

Оръдията за неестествен сняг обезпечават по-голямата част от покритието на настоящата писта " Витошко лале 1 ". Тя е с дължина 1.3 км и е добре обработена, като в делнични дни скиорите не са доста, сподели инспекция на " Дневник ". След 18 ч по нея се пуска осветяване до 22 ч, само че единствено в дните от сряда до събота. Детската писта и влекът " Меча поляна ", които са наоколо, също работят.

 Хижа
© Велко Ангелов

Хижа " Алеко ".

Колко коства един ден със ски на " Алеко "

Дневната карта за ски на Витоша коства 50 лв., за възпитаници, студенти и пенсионери тя е 40 лв., а за деца до 12 години - 35. Полудневната карта (след 12.30 ч.), коства надлежно 40, 30 и 25 лв.. За нощно каране цената е 40 лв., 30 - за възпитаници и студенти и 5 лв. за деца.

В ски дрешниците цените са към 20 лв. дневно за комплект ски, обувки и щеки. Сноуборд плюс обувки е 25 лв.. Детският ски комплект е 10 лв.. Ако новак скиор си наеме преподавател - един час е 65 лв., за два часа - 97 лв., само че в случай че " учениците " са повече, цената пада.
Симеоновският въжен превоз работи всеки ден, без понеделник, като цената за отиване и връщане е 20 лв., за възпитаници и пенсионери е 15 и за деца - 10 лв.. Ако е купена ски карта, в нея е включена и кабинката от Симеоново, обясниха от " Витоша ски ", както и прилагане на влека на писта " Ветровала ", която е в друга част на планината - над местността " Златните мостове ". Тя също работи.
 Трасето на влек
© Велко Ангелов

Трасето на влек " Помагалски ", който тази зима не работи заради оголени камъни в горната му част.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР