Заради рецесията в Германия вече има сътресения на пазара на

...
Заради рецесията в Германия вече има сътресения на пазара на
Коментари Харесай

КНСБ: Заради рецесията в Германия вече има сътресения на пазара на труда у нас

Заради рецесията в Германия към този момент има разтърсвания на пазара на труда у нас, сподели през днешния ден във Варна водачът на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров. Той посочи, че усложнения изпитват компаниите, които осъществят експорт за тази страна и поръчките им понижават. Това води и до редуциране на служащи, добави Димитров, съгласно който се чака трусовете да се задълбочават.

Лидерът на КНСБ уточни, че синдикатът ще упорства след изборите да се създадат промени в Кодекса на труда, които да разрешат компаниите, които изпитват подобен вид усложнения, да получават поддръжка, с цел да не редуцират чиновници. По думите му за задачата ще бъде нужно единодушието на Европейска комисия, само че в други страни има сходни механизми.

Димитров сподели още, че в няколко от секторите у нас има съществени проблеми. Като образец той даде опазването на здравето, където работодателите отхвърлят да водят въобще договаряния за Колективен трудов контракт. Другата седмица КНСБ ще има среща със служебния министър председател Димитър Главчев по тематиката, посочи Димитров, като акцентира, че такова държание от страна на работодателите е неприемливо, изключително с оглед влизането в действие на новата европейска инструкция за минималните заплати и поощряване на груповото договаряне.

Синдикатът ще желае договаряне на три разнообразни минимални заплати у нас, сподели още Димитров. По думите му едната ще бъде за нискоквалифицирания личен състав. Различна минимална заплата би трябвало да бъде контрактувана за длъжностите, които са за фрагменти със приблизително обучение и друга – за длъжностите за висшисти, сподели още водачът на КНСБ. Той добави, че синдикатът ще работи и за второ равнище на договаряне на заплащанията – по стопански действия. Крайно време е страната да стартира да пресмята и каква е заплатата за прехрана, която на интернационално равнище към този момент е дефинирана, добави Димитров. Той акцентира, че с тази стъпка да се ангажират и политическите партии още в този момент, в предизборната конюнктура. Димитров добави, че в случай че бъде избрана заплата за прехрана, към този момент няма да има разногласия какъв брой пари са нужни, с цел да може едно семейство да живее обикновено и да устоя децата си.

Лидерът на КНСБ сподели още, че е наложително нарастването на възнагражденията у нас през тази година да доближи сред 12 и 15 %. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР