Смесеното гласуване – с машини и с хартиена бюлетина, е

...
Смесеното гласуване – с машини и с хартиена бюлетина, е
Коментари Харесай

Какви са плюсовете и минусите от връщането на хартиената бюлетина

Смесеното гласоподаване – с машини и с хартиена бюлетина, е най-лошият вид. А импортираното сега предложение „ е извънредно неприятно ”. Това счита Стоил Цицелков, ръководител на публичния съвет към ЦИК.

„ Отново желаят да смесим резултатът от хартия и резултатът от машината в един протокол. Последният път, когато беше по този начин, имаше РИК-ове с 90% сбъркани протоколи. Това е невиждано ”, съобщи Цицелков. Той прикани да не се смесват резултатите от другите типове гласоподаване.

Преди това Цицелков описа и за опита по света.

По думите му Германия и Ирландия са купили такива машини, само че не са ги употребявали.

„ В случая на Германия, техният съд ги спря, тъй като няма елементарен метод гласоподавателят да наблюдава своя глас към резултатите. Те не са имали отрязъка, който имаме ние ”, изясни Цицелков в ефира на Нова.  

Същите машини се употребили в Съединени американски щати и Белгия.

Той изясни, че точно във Венецуела с помощта на машините е заловен опит за имитация на изборите от страна на Николас Мадуро.

Според Цицелков практиката демонстрира, че може частна компания, както е в България, да подсигурява, че няма никаква интервенция в софтуера.

„ Засега няма никакви съществени сигнали, никой не е желал анулиране, даже отчасти. Виждаме, че има частни компании, които се оправят.  И ЦИК, и Общественият съвет споделят, че страната би следвало да построи потенциал, с цел да може сама да управлява. В момента тази частна компания е следена по всички стъпки. Но връзката с обществото не е добра, щом има възприятие на съмнение ”, счита Цицелков.

„ Вглеждането в машини-хартии е доста неправилно, то е тичане от действителните ни промени. Поляризираме 2 технологии. Това не води към възстановяване на процеса. Трябва същинско публично разискване на двете технологии и обществото да може да реши, кое им се коства по-добро ”, изясни специалистът.

„ Целият свят главно гласоподават с хартии, в развитите страни гласоподават и по пощата ”, добави той.

„ Вглеждането в една технология, политизирането, потреблението й за политическо говорене, е доста нездравословно. Хората не гласоподават, тъй като не се усещат показани в страната ”, уточни Цицелков.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР