От влизането в сила на на EU/G7 на 5 февруари

...
От влизането в сила на на EU/G7 на 5 февруари
Коментари Харесай

ЕС все още косвено внася руски петрол чрез търговията на Турция, въпреки забраните

От влизането в действие на на EU/G7 на 5 февруари 2023 година до края на февруари 2024 година Европейският съюз е внесъл 5,16 милиона тона петролни артикули на стойност 3,1 милиарда евро от три турски пристанища - Джейхан, Мармара Ереглиси и Мерсин.

Има съмнения, че по-голямата част от тези рафинирани артикули евентуално са с съветски генезис, защото 86% от вноса на пристанищата през същия интервал идва от Русия. Това демонстрира последният взаимен разбор на Центъра за проучване на демокрацията (CSD) и Центъра за проучване на силата и чистия въздух (CREA).

В интервала февруари 2023 година - февруари 2024 година Турция е внесла 17,6 милиарда евро съветски петролни артикули, което е 81% от общия импорт на рафинирани артикули в страната. Руският експорт на петролни артикули за Турция генерира 5,4 милиарда евро данъчни доходи за военната каса на Кремъл.

През 2023 година Турция стана най-големият покупател на съветски петролни артикули в света , като е внесла 18% от общия експорт на петролни артикули от Русия. Вносът на съветски нефт от Турция е повишен съвсем петорно през последното десетилетие.

" Трябва да бъдат подхванати следствия от правоприлагащите организации на Европейски Съюз, с цел да може да се подсигурява, че реекспортираните съветски петролни артикули в страни като Турция не влизат в санкциониращи страни ", разяснява Исак Леви, началник на екипа за политика и енергиен разбор Европа-Русия в CREA.
 Европейски Съюз приготвя 14-и пакет от наказания против Русия
Европейски Съюз приготвя 14-и пакет от наказания против Русия

Валдис Домбровскис чака той да е подготвен " допустимо най-скоро "

След пълномащабното навлизане на Путин в Украйна, Русия употребява комплицирана мрежа от икономическо въздействие в международен мащаб, с цел да заобиколи глобите и да резервира позицията си на интернационалните пазари. Турция се трансформира в един от основните фактори и главен търговски център за съветски нефт и газ.

Русия прерасна във втория по величина търговски сътрудник на Турция , изнасяйки артикули в Турция - най-вече петрол, газ и въглища - на стойност 42,2 милиарда евро през 2023 година Стратегическото местонахождение на Турция на Черно море разрешава на търговците на нефт да извлекат по-големи дивиденти от вноса на петролни артикули и улеснява съхранението им в терминали в разнообразни пристанища в страната.

Смята се, че турските складови уреди след това са се трансформирали в съществена спирка за съветски петролни артикули по пътя им към търговия в международен мащаб, в това число към санкциониращи райони като Англия, Съединени американски щати и Европейски Съюз. И по-специално към основни купувачи в Гърция, Италия, Испания, Румъния и Холандия.

" Продажбата на пазара на Европейски Съюз, където цените са доста по-високи заради недостиг в доставките, значи забележителен марж на облага за всеки спомагателен барел, който Русия продава. Цените на турския експорт за Европейски Съюз са с 24% по-високи от вноса от Русия. По-голямата част от тази облага се осъществя от търговски медиатори на огромни съветски петролни компании, работещи на пазара на Европейски Съюз. Тези търговци нормално са регистрирани в данъчни убежища като Швейцария, Холандия и ОАЕ ", обясни Мартин Владимиров, шеф на стратегия " Енергетика и климат " в CSD.

Припомняме, предходната година CREA излезе с данни, че в интервал 24 февруари 2022 година - 13 ноември 2023 година Европейски Съюз е през 2023 година

През ноември предходната година Европейска комисия уточни, че на трети страни, даже и да бъде модифициран в страната.
 Русия не има вяра Съединени американски щати да склонят на таван върху цената на петрола до 30$
Русия не има вяра Съединени американски щати да склонят на таван върху цената на петрола до 30$

Идеята на Украйна " минава всевъзможни граници "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР