Историкът доц. Спас Ташев заяви, че българо-македонските отношения и преди

...
Историкът доц. Спас Ташев заяви, че българо-македонските отношения и преди
Коментари Харесай

Спас Ташев: РСМ ще окаже натиск върху България да се откаже от Договора за приятелство

Историкът доцент Спас Ташев съобщи, че българо-македонските връзки и преди не бяха положителни, само че след избирането на първата жена президент в историята на Северна Македония - Гордана Силяновска Давкова, твърдо отиват към утежняване. Изводът, който историкът направи пред News.bg - Северна Македония желае да бъде преразгледан Преспанският контракт и Договорът за другарство, добросъседство и съдействие, с което ще опитат да окажат опит върху България да се откаже от контракта.

" В Северна Македония няма условия за справедлива съпротива. Всичко е сведено до една тоталитарна идеология. Имаше петима претенденти за президент и петимата имаха идентични послания - конкуренцията беше кой да бъде повече антибългарски надъхан, а не кой да стартира хрумвания за бъдещето на Северна Македония ", разяснява доцент Ташев.

Доц. Спас Ташев акцентира, че това, което е реализирано сред България и Република Северна Македония, не би трябвало да се преразглежда, а може да бъде надграждано. Договорът за другарство, добросъседство и съдействие, е една добра основа, само че въпросът е да бъде изпълнен със наличие. Българската позиция е вярна, само че и пасивна, тъй като не е обезпечена ресурсно и кадрово. Ако би трябвало да се приказва за смяна, би трябвало да имаме самодейна позиция, в която с изключение на рецензии към РСМ, България да сътвори механизми, когато не може да се реализира това съдействие на равнище държавно управление, да има сходно съдействие с гражданския бранш - независимост на медиите, основаване на самостоятелни медии, опит за създаване на трансгранични планове, с цел да се промени отрицателният облик по отношение на България през следените медии в Северна Македония, изясни историкът.

Той счита, че Северна Македония ще застане твърдо зад Сърбия, само че до Русия и Китай през сръбското въздействие едва ли. Спас Ташев е надълбоко уверен, че по линия на НАТО класифицирана информация от Северна Македония изтича към Сърбия, а през Сърбия отива в Москва.

Спас Ташев уточни, че от новия македонски президент не зависи дали ще се изкорени процесът на ненавист по отношение на България посредством промени в учебниците, да се разкрият архивите на югославските секрети служби, само че президентът може да стане проводник на антибългарски хрумвания. Зависи от държавното управление каква политика ще организира по отношение на България, макар че един европейски напън може да окаже влияние.

Той е сигурен, че ВМРО-ДПМНЕ ще успее да сформира държавно управление, тъй като имат 58 депутати, а им трябвта още трима народни представители. Дори да не реализиран съдружно съглашение с едната албанска партия, има други две македонски партии - едната е партията " Левица ", а другата партия е на кмета на Куманово ( " Движение Знам - за нашата Македония " - б.р.) и от тези две партии биха могли да получат поддръжка. Мнозинство за държавно управление ще има, само че всеки опит за изолираност на албанския фактор ще води до дестабилизация и това ще радикализира албанците, предизвести Спас Ташев.

Доц. Ташев разяснява и думите на Гордана Силяновска Давкова, която по време на клетвата си като президент назова Република Северна Македония - единствено Македония, с което провокира и реакцията на Гърция. След като стана този случай от пресслужбата на президентството на РСМ са създали публично известие, че те считат, че могат да приказват от името на Македония. Само че територията на Северна Македония е 38% от географската област " Македония ", а Гърция владее 50%, 10% има в България, 2% има в Албания. Никой жител на тези страни не е упълномощавал президента на РСМ и държавното управление да приказва от тяхно име. Самият факт, че те си присвояват това право, приказва, че ще тръгнат към една радикализация, която е присъща за времето на някогашната Югославия, посочи доцент Спас Ташев.

Той е на мнение, че Република Северна Македония има реален сюжет да договаря за участие в Европейския съюз, в случай че Албания и РСМ бъдат " разопаковани " - да не бъдат обсъждани в общ преговорен пакет. Ако на Албания се даде старт за договаряния за участие в Европейски Съюз, а РСМ изостане, това ще докара до нейната дестабилизация, само че тя е неизбежна, в случай че продължава по този път на развиване. Ако тази политика, която ВМРО-ДПМНЕ желае да организира, не е македонска, а сръбска политика, те ще обслужват ползите на Белград, а не достоверните ползи на хората в Северна Македония, сподели още доцент Спас Ташев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР