Администрацията на американския президент Джо Байдън е уведомила Конгреса, че

...
Администрацията на американския президент Джо Байдън е уведомила Конгреса, че
Коментари Харесай

Байдън отделя 1 млрд. долара за оръжейни доставки за Израел

Администрацията на американския президент Джо Байдън е уведомила Конгреса, че се готви да подписа нови контракти за доставка на оръжие на Израел на стойност над 1 милиарда $.

Това заяви Wall Street Journal, базирайки се на осведомени източници.

Според тях става дума за доставка на муниции за танкове на стойност 700 млн. $, тактически транспортни средства на стойност 500 млн. $ и минохвъргачки на стойност 60 млн. $.

Отбелязва се, че боеприпасите са предопределени за попълване на запасите , употребявани по време на войната против " Хамас ".

Миналата седмица Байдън съобщи, че ще спре прехвърлянето на някои оръжия за Израел, в случай че той стартира военна интервенция в Рафах.

" Дадох ясно да се разбере, че в случай че израелците влязат в Рафах, аз няма (...) да трансферирам оръжия, които те исторически са употребявали за такива интервенции в Рафах, в други градове, с цел да се оправят с сходни проблеми ", сподели той в изявление за CNN.

Ръководителят на Белия дом акцентира, че огромна израелска интервенция в Рафах е " изцяло неправилна ". " Ние няма да доставяме оръжия, артилерийски муниции за това ", добави той.
 Съединени американски щати може да спрат още оръжейни доставки за Израел при навлизане в Рафах
Съединени американски щати може да спрат още оръжейни доставки за Израел при навлизане в Рафах

Държавният секретар Антъни Блинкън изиска благонадежден проект за отбрана на цивилните

В същото време американският президент даде обещание, че Съединени американски щати при всички случаи ще продължат да трансферират всичко належащо за израелската система за противовъздушна защита.

По-рано ръководителят на Пентагона Лойд Остин съобщи, че Съединени американски щати са спрели прехвърлянето на партида муниции за Израел.
 Израел ще се бие и с голи ръце, закани се Нетаняху
Израел ще се бие и с голи ръце, закани се Нетаняху

Като отговор на предизвестието на Байдън, че ще спре доставките на оръжие

Както посочи представителят на Министерството на защитата на Съединени американски щати Патрик Райдър, прекъсването е обвързвано със обстановката в Рафах в линията Газа.

" Преустановихме прехвърлянето на оръжейни колета, които включват 1800 бомби с тегло 908 кг и 1700 бомби с тегло към 226 кг ", съобщи Райдър.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР