Щитовидната жлеза и проблемите с нея са често срещани при

...
Щитовидната жлеза и проблемите с нея са често срещани при
Коментари Харесай

Щитовидната жлеза при кучето

Щитовидната жлеза и проблемите с нея са постоянно срещани при кучетата. Изразяват се в странни петна по кожата, падаща четина, ленивост, заспалост и податливост към напълняване.

Щитовидната жлеза припомня на пеперуда и се намира в основата на шията. Тя лежи върху трахеята. Заболяването е обвързвано с увеличените и размери и се назовава хипотиреоидизъм. Конкретните аргументи за него са разнообразни. Те могат да са няколко:

- Атрофия на жлезата;

- Автоимунна реакция на организма;

- Туморно образувание на хипофизната жлеза и последвало нарушено обособяване на тиреоидо-стимулиращ хормон.

Щитовидната жлеза създава тиреоиден хормон, който, когато е непълен, забавя метаболизма в организма. Вследствие на това се появяват купища проблеми. Обикновено кучетата стават летаргични и мудни, в доста случаи надебеляват, и то без да хапват повече от различен път.

Симптомите на увеличената щитовидна жлеза са доста, което затруднява диагностицирането ѝ. При поява на някои от изброените признаци, както и композиция от тях, е добре да се потърси съвет от ветеринар.

Хипотиреоидизмът се демонстрира по-често при едри или приблизително едри кучета. Полът не е от голяма важност. Най-засегнатите породи са ирландски сетер, ерделтериер, дакел и кокер шпаньол, голдън ретривър, доберман пинчер, ризеншнауцер и мителшнауцер.

Диагнозата хипотиреоидизъм се слага след осъществяване на характерни лабораторни проби от ветеринарния доктор. Заболяването не се лекува изцяло, само че в случай че е следено, не заплашва живота на домашния ви любим. Контролът става посредством банкет през устата на таблетки на синтетичен аналог на хормона на щитовидната жлеза.

Когато заболяването се откри, визитите при ветеринара се усилват. С тях се наблюдават равнищата на синтетичния аналог в кръвта и се контролират дозите. Ефектът е доста бърз – до месец след първия банкет. Веднага се следи позитивна смяна на космената завивка и тежестта на кучето.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР