Загубата на козина при домашните животни е процес, наречен линеене.

...
Загубата на козина при домашните животни е процес, наречен линеене.
Коментари Харесай

Нормално ли е козината на кучето да пада през пролетта

Загубата на четина при домашните животни е развой, наименуван линеене. Този развой е натурален, само че от време на време стопаните се тормозят от снопчетата четина, която намират из дома. За да не съществуват непотребни паники, само че и да не се пропусне някое заболяване, което има за признак рухване на козината на кучето, е нужна базова информация за процеса.

Причини за промяна на козината на кучето

Болшинството породи сменят козината си два пъти в годината, като най-силно и видимо е линеенето напролет. Тогава козината може да пада и на снопове.

Четириногите ни лаещи питомци нормално имат по-дебело кожухче през зимата. Щом времето се затопли, те към този момент не се нуждаят от него и стартират да се освобождават посредством линеене.

Някои породи задържат по-дълго дебелото си кожухче поради по-плътния подкосъм. Затова в този интервал се нуждаят от повече грижи за козината. Това са породите: коли, лабрадор ретривър, корги, шпаньолите и териерите. Подкосъмът при тях служи като изолатор при ниски и високи температури и по тази причина в преходния сезон отделят повече косми.

Как да разберем скубе ли се кучето повече от естественото

 Козината на йоркито пада напролет

Трябва да се прави ясна разлика сред естествената загуба на четина през преходния сезон и болестни положения, водещи до подобен процес.

При крепко животно снопчетата четина са единствено по пода, а при болестно положение нормално се виждат плешиви петна по разнообразни елементи на тялото - гърба, лапичките и други. На голото място кожата нормално е суха и груба. Алергиите, кожните инфекции, паразитите, неприятното хранене, заболяванията са причина за подобен вид рухване на козината на кучето.

Грижи за козината в интервали на линеене

При пролетното линеене на козината на кучето най-важна част от грижата е постоянното сресване на кучето, най-малко един път дневно. Така то се освобождава от мъртвите към този момент косми и ще попречи на формиране на снопчета четина, която пречи и води до сърбежи.

 Козината на померана пада напролет

Бръсненето на породите с гъст подкосъм не се предлага. Това пречи на животното да се стопли или охлади.

При подозрение, че казусът с многото падаща четина на кучето напролет не се дължи единствено на преходния сезон, би трябвало да се направи консултация с ветеринарен експерт.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР