Котките предлагат толкова много на стопаните си, но искат малко

...
Котките предлагат толкова много на стопаните си, но искат малко
Коментари Харесай

Често срещани грешки при стопаните на котки

Котките оферират толкоз доста на стопаните си, само че желаят малко в подмяна – уютно място за спане (за предпочитане върху вас), вкусна храна, апетитен крайник или ръка за острене на ноктите си и няколко играчки.

Като собственик е напълно естествено да желаете да извършите живота на пухкавия си любим допустимо най-комфортен и благополучен. Въпреки че може да имате най-хубави планове, някои от вашите решения могат да причинят проблеми, които могат да обиден здравето и благосъстоянието на вашия домакински любим. Тези шест неточности са изключително постоянно срещани измежду притежателите на котки.

Препълване на купата с храна на вашата котка

Няма такова нещо като прекалено много храна, що се отнася до вашата котка. Всъщност всякога, когато посетите кухнята, вашият котарак може да изтича до съда си с храна, безмълвно умолявайки ви да добавите още малко. Въпреки че допълнението на купата наподобява безобидно, то може да усили риска от затлъстяване за котката. Диабет, артрит, стомашно-чревни проблеми, чернодробно заболяване и други положения е по-вероятно да се появят, в случай че вашият домакински любим тежи прекалено много. За благополучие, можете да намалите риска от тези здравословни проблеми просто като следвате рекомендациите за хранене, отпечатани на етикета на храните. Ако се притеснявате, че котката ви не яде задоволително, говорете с ветеринарния доктор, преди да увеличите количествата храна.

Забравяте за грижата за зъбите

 Често срещани неточности при стопаните на котки

Ежедневното миене на зъбите на котката отстранява плаката – транспарантна лепкава субстанция, която покрива зъбите, увеличавайки риска от кариес и болести на венците. Плака също се натрупва върху зъбите на вашия домакински любим и може да аргументи същите положения като при хората. Въпреки че приемането на суха храна би трябвало да помогне за унищожаване на плаката, най-малко на доктрина, това не всеки път е по този начин. Ако хапките са дребни или котето гълтам гранулите цели, яденето евентуално няма да помогне доста, с цел да се отървете от плаката. Четкането е най-хубавият метод да контролирате плаката по зъбите на вашия домакински любим. Котките са склонни да одобряват миенето с четка по-лесно, в случай че е почнало, когато са дребни, само че това не значи, че е прекомерно късно да започнете рутинна орална хигиена и на по-напреднала възраст. По-възрастните котки постоянно могат да се оправят с четкането, в случай че започнете процеса последователно и употребявате четка за зъби за домашни любимци. Почистването на зъбите във ветеринарния кабинет също е наложително. Почистванията отстраняват плаката и зъбния камък над и под линията на венците, до момента в който вашата котка е под анестезия. Зъбният камък е корав налеп, който може да повреди венците и корените на зъбите на вашия домакински любим, по тази причина би трябвало да се в профил.

Давате на вашата котка мляко

Точно както хората, доста котки страдат от нетърпимост към лактоза, когато пият мляко. Въпреки че котките могат да усвояват лактозата, когато са котенца, те губят тази дарба с придвижване на възрастта. Ако вашата котка има нетърпимост към лактоза, пиенето на мляко може да докара до стомашно разстройство, повръщане, коремна болежка или диария при котето.

Не слагате идентификация на вашата котка

Независимо дали вашата котка живее единствено на закрито или излиза понякога на открито, идентификацията е наложителна. За страдание, лишава единствено няколко секунди на котката ви да се промъкне през отворена врата и да изчезне. Има доста по-голяма възможност да се съберете още веднъж с загубен домакински любим, в случай че той има микрочип или носи нашийник с идентификационен етикет.

Избягване на дезинфекция или кастрация на вашата котка

Стерилизацията (за женските) и кастрацията (за мъжките) предотвратяват размножаването на вашата котка. В допълнение към намаляването на броя на нежеланите котки и котенца, стерилизирането и кастрацията също оферират изгоди за здравето на вашата котка. Операцията оказва помощ на женските котки да избегнат рак на гърдата и инфекции на матката и предотвратява или понижава риска от увеличаване на простатната жлеза и рак на тестисите при мъжките.

Пропускане на ветеринарни визити

 Стопаните на котки Снимка: purina.bg

Годишните срещи с ветеринарен доктор ви оказват помощ да отбраните здравето на вашата котка. По време на прегледите лекарят на вашия домакински любим търси фини признаци на болести или бъдещи проблеми. Ранното разкриване може да улесни лекуването на болесттите и да понижи риска от затруднения или съществени здравословни проблеми на вашия домакински любим.

Рутинните кръвни проучвания, осъществявани по време на годишни визити, дават значима информация за здравето на вашия домакински любим. Тестовете могат да открият диабет, заболяване на щитовидната жлеза, увреждане на сърцето или костите или заболяване на черния дроб, бъбреците или жлъчния мехур доста преди вашият домакински любим да прояви някакви признаци.

По време на срещата вашият домакински любим може също да получи имунизации, които ще предотвратят евентуално смъртоносни болести като бяс и чума. Посещенията също оферират съвършената опция да наблюдавате тежестта на вашия домакински любим и да обсъдите всевъзможни здравословни или поведенчески проблеми, които може да има.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР