Папагалите са забележителни същества, заради цветното си оперение, игрив характер

...
Папагалите са забележителни същества, заради цветното си оперение, игрив характер
Коментари Харесай

На колко години остаряват папагалите?

Папагалите са забележителни същества, поради цветното си оперение, палав темперамент и способността си да имитират човешка тирада. Преди да решите да вземете такава птица в дома си, е добре да знаете по кое време остаряват папагалите.

За страдание, може да е мъчно да се отговори на това, защото зависи от редица разнообразни фактори.

Най-голямо въздействие върху продължителността на живота на папагала има типът му. Като цяло, междинната дълготрайност на живота на по-малките типове папагали като вълнисти папагали и корели е сред 5 и 15 години, до момента в който по-големите папагали като африкански сиви папагали, конури, ара и какаду могат да живеят някъде сред 20 и 80 години или даже повече.

Това значи, че може даже да се наложи да помислите какво ще се случи с вашия папагал, откакто ви няма, защото тези птици нормално са склонни да надживяват притежателите си.

Колко живеят папагалите

Ако решите да добавите папагал към фамилията си, ще би трябвало да вземете поради неговото здраве и потребности от грижи. Ето и продължителността на живота на някои от най-често отглежданите типове папагали:

Африкански сиви папагали - 40 до 60 години

Амазонски папагали- 25 до 75 години

Вълнисти папагали - 5 до 18 години

Корели – 10 до 15 години

Белокоремни папагали - До 50 години

Какаду - 20 до 60 години, според от вида

Папагали Електус - 30 до 50 години

Какдау – 40 до 80 години

Неразделки - 10 до 15 години

Ара - 30 до 50 години или повече, според от вида

Сенегалски папагали - 25 до 50 години

 Кога остаряват папагалите Снимка: jaanasaksman / pixabay.com

Какво повлиява на живота на папагала

Диета на папагала

Здравословната диета е от значително значение за дълготрайното здраве на вашия дръпнат другар. Папагалите се нуждаят от разнообразна диета, която включва пресни плодове, зеленчуци, зърнени храни и източници на протеини като ядки и семена. Не забравяйте да проучите подробно диетичните потребности на типовете, които вземете в дома си.

Околна среда

Средата, в която живее папагалът като домакински любим, може да окаже доста въздействие върху продължителността на живота му. Папагалите се нуждаят от огромна клетка с задоволително пространство, с цел да разперят крилата си и да се движат, както и играчки и кацалки, с цел да ги поддържат душевен и физически подтиквани.

Ветеринарни грижи

Редовните визити при ветеринарен доктор с опит в грижите за птици могат да оказват помощ за разкриване на най-ранните признаци на здравословни проблеми, тъй че лекуването да стартира рано, когато е най-ефективно. Редовните прегледи на здравето, даже когато вашият остарял папагал наподобява добре, могат да оказват помощ за удължение на живота му.

 Стар папагал Снимка: kirahoffmann/pixabay.com

Упражнения за птици

Папагалите са извънредно интелигентни, обществени и дейни птици и се нуждаят от доста извършения и взаимоотношение със притежателите си, с цел да останат здрави. Собствениците на папагали би трябвало да дават на своите пернати членове на фамилията доста благоприятни условия да летят и да се упражняват безвредно отвън клетките си.

Генетика

Както при всички същества, в това число хората, генетиката също играе роля в продължителността на живота и остаряването на папагала. Някои типове папагали са изправени пред по-висок риск от развиване на избрани здравословни проблеми, в сравнение с други, което може да повлияе негативно на дълголетието им.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР