Всеки трима от четирима са били тормозени в училище заради

...
Всеки трима от четирима са били тормозени в училище заради
Коментари Харесай

У нас: Трима от четирима са били тормозени в училище заради половата си идентичност

Всеки трима от четирима са били унизени в учебно заведение поради половата си еднаквост в България, жалбите към полицията не престават да са малко, а малко над 30% са се сблъсквали с така наречен процедура на „ превръщане “, с цел да ги накарат да трансформират половата си ориентировка и/или половата си еднаквост, съобщава Дневник.

Това са част от изводите на последното изследване на Агенцията на Европейския съюз за главните права (FRA), в което са се присъединили повече от 100 хиляди души, определящи себе си като част от ЛГБТ+ общността, от всички 27 страни членки на Европейския съюз и Албания, Република Северна Македония и Сърбия. Подобно изследване е правено през 2012 и 2019 година

Заключенията от проучването са, че

в страните от Европейски Съюз случаите на тормоз и принуждение по отношение на ЛГБТ+ хората се усилват,

само че на фона на наклонността от ден на ден хора намерено да декларират идентичността си и да срещат поддръжка от другари, семейство и учители.

Нивата на дискриминация също са високи, само че бележат еволюционен спад в страните от Европейски Съюз. Училищата са все по-проактивни в отношението си към ЛГБТ+ тематиките, а младежите срещат повече поддръжка от своите преподаватели и съученици. Въпреки това тормозът и насилието против тях е на рекордно високо равнище.

Ситуацията в България е малко по-различна от общата за Европейския съюз и

резултатите по доста малко от индикаторите се приближават до междинните за Европейски Съюз.

У нас двойките към момента се тормозят да се държат за ръка на обществено място или намерено да декларират, че са част от ЛГБТ+ общността.

Ако процентът за Европейския съюз по неприкритост е 51%, то в България единствено 27% от респондентите споделят, че са открити по тематиката.
75% заобикалят постоянно или постоянно да се държат за ръце с колегата си от същия пол в България. За Европейския съюз са 53%.46% в България заобикалят постоянно или постоянно избрани места от боязън да не бъдат нападнати. За Европейския съюз това са единствено 29% от анкетиранитеЗа близо 50% от хората в България, взели участие в проучването, предразсъдъците и нетолерантността към ЛГБТ+ общността са се нараснали през последните пет години. Подобно чувство приблизително за Европейски Съюз имат 53% от интервюираните.
Данните за България демонстрират още, че:
55% от ЛГБТ+ хората в България споделят, че са криели идентичността си в учебно заведение. В Европейски Съюз този дял е 49%.21% от ЛГБТ+ хората в България споделят, че в учебно заведение някой постоянно или постоянно ги е подкрепял, защитавал или е защитавал правата им като куиър* човек. Този дял в Европейския съюз е 32%.61% споделят, че в учебното им обучение в никакъв случай не са били обсъждани ЛГБТ+ тематики и въпроси.
През 2023 година в България 28% са се чувствали дискриминирани на работа или в търсене на работа. Средният % по този индикатор за Европейския съюз е 19%. А половината от респондентите у нас са били дискриминирани най-малко в една област от живота, като в разбора на организацията се показва, че това може да е посещаване на кафене, ресторант, болница или магазин. За Европейски Съюз този индикатор е 37%.

Същевременно доста малко хора търсят подпомагане от страна на полицията – едвам един от 10 в България е съобщавал за физическо или полово нахлуване, както и за преживявана дискриминация. По този индикатор България е на равнищата, междинни в Европейския съюз.

 А през днешния ден е Международният ден за битка с хомофобията. Отбелязва се всяка година на 17 май. Датата е определена, тъй като на този ден през 1990 година Световната здравна организация изключва хомосексуалността като психиатрична болест от листата на Международната подредба на заболяванията.

куиър - обобщаващ, само че не всеобщо общопризнат термин за нехетеросексуалните хора
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР