Заради задълбочаващите се промени на климата и недостатъчните усилия за

...
Заради задълбочаващите се промени на климата и недостатъчните усилия за
Коментари Харесай

Mammoth е най-голямата в света инсталация за улавяне на CO2 директно от въздуха

Заради задълбочаващите се промени на климата и незадоволителните старания за намаляването на парниковите излъчвания доста учени настояват, че милиони тонове въглероден диоксид би трябвало да бъдат отстранявани годишно от атмосферата, с цел да бъдат реализирани климатичните цели.

Най-голямата апаратура да непосредствено хващане и предпазване на СО2, наречена Mammoth , към този момент работи в Исландия. Тя е към 10 пъти по-голямо от своя предходник Orca.

Компанията Climeworks направи първа копка на Mammoth през юни 2022 година Заводът е построен на модулен принцип, като все още са конфигурирани дванадесет от общо 72-те му колекторни контейнера. Инсталацията ще бъде приключена до края на тази година. Тогава тя ще разполага с потенциал за хващане на до 36 000 тона CO₂ на година.

При хващане на въглеродния диоксид от атмосферата по-късно нормално бива складиран подземен. Там той реагира по натурален път с базалтовата канара, трансформирайки се в камък и оставайки непрекъснато под повърхността.
 въглеродния диоксид Istock
Компанията Climeworks е част от консорциум, който води договаряния в границите на американска стратегия за създаване на цех с потенциал от 1 милион тона въглероден диоксид непосредствено от въздуха. След това тези мегатонни хъбове по света. Компанията интензивно създава планове в Норвегия, Кения и Канада и изследва спомагателни евентуални места за непосредствено хващане и предпазване на СО2.

Противниците на технологията настояват, че тя е скъпа и предизвестяват, че фокусирането върху технологията за хващане на въглероден диоксид може да изкуши фирмите да не се стараят да понижават нездравословните си излъчвания .

Climeworks не разкрива каква е цената на звук уловен СО2 в завода Mammoth, само че споделя, че се стреми да понижи цената на технологията до $400-600 $ за звук до 2030 година и до $200-300 за звук до 2040 година

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР