Наднорменото тегло или затлъстяването е също толкова голям проблем при

...
Наднорменото тегло или затлъстяването е също толкова голям проблем при
Коментари Харесай

Затлъстяване при зайчетата

Наднорменото тегло или затлъстяването е също толкоз огромен проблем при зайчетата, колкото и при децата. Особено постоянно е при домашните зайци. Зайците, които страдат от затлъстяване, не могат да живеят обикновено заради огромния си размер и % на телесни мазнини.

Въпреки че някои породи зайци, в това число зайците джуджета, са изложени на по-голям риск от затлъстяване заради по-ниския си растеж и липса на интензивност, то се случва най-често измежду зайци на междинна възраст, които са в клетка, и не зависи от пола им.

Симптоми и типове затлъстяване при зайчетата

Обикновено зайчетата, склонни към затлъстяване, имат наднормено тегло с повече от 20 до 40 %. Лесен метод да определите това е да извършите физически обзор на заека. Ако не можете да намерите ребрата под пласта лой и кожа, зайчето евентуално е затлъстяло.

Други признаци на затлъстяване може да включват лющещ се дерматит, защото заекът мъчно се почиства изцяло под кожните си гънки. Освен това животното може да има затруднено дишане и да е прекомерно изтощено.

Причини за затлъстяване при зайчетата

Причините за затлъстяването при зайците включват прекомерно постоянно слагане в клетка, прекомерният вкус, както и нездравословни хранителни привички. Ако зайчето се храни с прекалено много лакомства или закуски денем и не му се разрешава да се упражнява, то сигурно ще затлъстее.

Здравословни опасности от затлъстяване при зайчетата

Затлъстяването при зайци усилва риска от:

- Сърдечно заболяване;

- Артрит;

- Чернодробно заболяване (чернодробна липидоза);

- Проблеми със сърцето;

- Затруднено дишане;

- Кожни проблеми.

Диагноза затлъстяване при зайчетата

 Затлъстяло зайче

За да диагностицира затлъстяването при зайче, ветеринарният доктор естествено би изключил положения като бременност, туморна маса или други коремни и чревни маси; течността в коремната празнина също може да имитира затлъстяване. Други проби включват тези, които мерят телесните мазнини на заека.

Лечение на затлъстяване при зайчетата

Правилното хранене на заека е ключът към лекуването на затлъстяването. Често висококачествено тревно сено и пресни зеленчуци, в това число маруля, магданоз и листа от моркови се предлагат пред храненето единствено с гранули. През интервала на затлъстяване не се предлагат пресни плодове и други нелистни зеленчуци, защото те могат да доведат до други здравословни проблеми при заека.

Живот и ръководство на затлъстяване при зайчетата

Знаем какъв брой мъчно може да бъде отслабването на домакински любим, само че повярвайте ни, коства си! След като вашите зайци доближат идеалната си форма, те ще бъдат по-здрави, по-щастливи и по-активни. Те също по този начин ще имат най-хубавия късмет да живеят дълъг и здравословен живот. С уместно образование от ветеринарния доктор ще установите дълготрайни, постижими цели за намаляване, които ще насочат заека към по-здравословен и по-продуктивен живот.

Също по този начин е значимо за цялостното здраве на животното зоната в клетката му да се поддържа чиста от останки или фекалии. Подстригването на непотребните косми и изчеткването на сплъстените косми също ще оказват помощ за поддържането на чистотата на заека.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР