Саудитска Арабия издаде шофьорски книжки на десет жени в понеделник,

...
Саудитска Арабия издаде шофьорски книжки на десет жени в понеделник,
Коментари Харесай

В Суадитска Арабия издадоха първите шофьорски книжки на жени

Саудитска Арабия издаде шофьорски книжки на 10 дами в понеделник, което се случва 20 дни преди плануваното унищожаване на възбраната за шофиране на дами, написа Фокус, цитирайки американският вестник The New York Times.
Премахването на възбраната за шофиране беше инициирано и изпълнено от престолонаследника на Саудитска Арабия Принц Мохамед бин Салман.
Много поданици на страната посрещнаха добре смяната, както и напъните за възстановяване на живота в страната и модернизирането му. Но критиците на Мохамед бин Салман настояват, че измененията идват с тежка доза авторитаризъм, който в допълнение лимитира свободното изложение на саудитците.
Заедно с отварянето на киносалони и насърчаването на наемане на работа на дами, Принц Мохамед арестува редица свещеници, предприемачи и няколко от личните си родственици. Много от тях бяха упрекнати и съдени за корупция.
Все още не е ясно за какво десетте дами са получили своите шофьорски книжки в понеделник, 20 дни преди формалното унищожаване на възбраната, или дали това значи че възбраната към този момент е отстранена.
Правителствената пресслужба разгласи новината и даде цитати от дамите, дружно с техни фотоси и такива на новите им книжки.
Позволяването на дамите да карат е огромна обществена смяна в Саудитска Арабия, където дамите дълго време бяха държани надалеч от обществения живот и бяха лимитирани до няколко специалности.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР