Процесът на революцията е сложен, тя изяжда децата си. Всички

...
Процесът на революцията е сложен, тя изяжда децата си. Всички
Коментари Харесай

Андрей Райчев: Планът на Нинова пропадна и сега ще участва в строителството на Радевия кон

Процесът на революцията е комплициран, тя изяжда децата си. Всички участници в митингите понесоха страшни вреди, само че минимум - Румен Радев. Това съобщи за Dir.bg социологът Андрей Райчев. Заедно с президентските, той разяснява и резултатите от парламентарния избор. Според него проектите на ръководителя в оставка на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова са били към напълно различен сюжет, само че изборния неуспех я принуждава да търси помиряване с президента и да " взе участие в строителството на Радевия кон ".

- Какво значи за Вас това, че избрахме президента с минимум гласове до момента? Може ли да засегне по някакъв метод договарянията за сформиране на кабинет?

- Няма да се отрази. На първите избори Румен Радев имаше 2 милиона души, а на тези - 1.5 млн. Това предстои на пояснение, само че не би трябвало единствено Радев да гледаме, а и всички участници в тази гражданска война. Преди година и половина стартира всичко това - през юли. Вижте участниците в този момент. Първо да вземем ГЕРБ. Те са участници от страна на щурмуваната цитадела, по този начин да се каже. ГЕРБ тогава беше с 1 200 000 гласа, в този момент е с 600 000. Стопи се двойно. Вътрешна македонска революционна организация не влезе в Народното събрание. Движение за права и свободи едвам крета, третият от защитата на крепостта. Те отидоха на ужасно ниски равнища на присъединяване, и то с помощ от Турция, а другояче измежду турците те също са стопили на две. Вземете революционерите - тези, които щурмуваха остарелия замък. Христо Иванов, който стартира тази история със знамето, Росенец, къде е той? Той е в оставка и партията му е на 6 на 100. Вземете Мая Манолова, тя не е в Народното събрание. Вземете Арман Бабикян и Николай Хаджигенов - и те не са в Народното събрание. Вземете Корнелия Нинова. Тя беше с милион гласа, в този момент е с 300 000 и е в оставка. Всички участници в революцията са понесли страшни вреди. Най-много е оживял Румен Радев, само че това е оцеляване. Революцията е ужасно нещо, това е борба. И кой печели - двама души, които не са участници в революцията. Логиката на всяка гражданска война е " Революцията изяжда децата си ". Радев също е изяден ненапълно. Още повече, че неговата партия-майка го атакува, партията от която той потегли. Тя го ухапа дори. Толкова е комплициран процесът на революцията.

- В Турция гласуването на първи тур беше всеобщо, последователите на Движение за права и свободи бяха дейни и в България. На втория обаче всички те се се въздържаха. Какво е Вашето пояснение?

- Означава доста просто нещо - Движение за права и свободи осъзнава, че харесва им, не харесва им, Радев е политическия фактор. Те би трябвало да стартират да строят мост и по тази причина не поставиха старания против него. На първия тур поставиха, несъмнено, да го отстранят, само че в този момент не желаят да играят непозната игра и си играят своята. Не се хвърлиха в дейна поддръжка на Анастас Герджиков. Запазват си картите да играят с президента Радев. Те са в доста тежки връзки, само че това е хубаво за България - да не се усложнява обстановката сред президент и партията на значимото малцинство.

- Къде в цялостната картина е Българска социалистическа партия, откакто Корнелия Нинова първо влезе в борба с президента, а в този момент го поздравява?

- На Корнелия Нинова й рухва проектът. Тя имаше явен проект. Ако бъде втора с 18-20% и влязат единствено 6 партии в Народното събрание, от нея да зависи накъде да наклони везните - към ГЕРБ, Движение за права и свободи и другите 3 партии. Тя се надяваше на позиция на балансьор в Народното събрание. И това щеше да се случи, в случай че не бяха влезнали " Възраждане ". Тогава Българска социалистическа партия можеше да даде болшинство - и в едната и в другата посока. Но това не стана. Съответно тя излезе в поза да направи държавно управление на малцинството, да получи поддръжка - било то от едните, било то от другите, и в тази обстановка да потвърждава на страната, че е мощен управленец. В тази обстановка на нея й трябваше счепкване с Румен Радев и равноправност от него, което тя и направи - атакува президента. Първо бяха нейните заместници, които през цялата акция го атакуваха и говореха недвусмислено, а след това и тя персонално. Сега тя дава заден и ще взе участие в строителството на Радевия кон. Нинова даже провокира ГЕРБ и Движение за права и свободи. Да не приказваме, че те я я вземат, я не, само че това е различен въпрос. Тя да се причисли към тях, даже те да не вършат болшинство.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР