При съмнителната проба, взета от дете от Бургас, не става

...
При съмнителната проба, взета от дете от Бургас, не става
Коментари Харесай

Няма случай на нов вид хепатит при децатa, съобщи Центърът по заразни и паразитни болести

При съмнителната проба, взета от дете от Бургас, не става въпрос за случай на неизяснения изострен хепатит, за който оповестяват редица страни в Европа. Това сподели на брифинг във вторник директорката на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова .

Информацията, че е открит първият случай в България на дете, инфектирано с нов тип изострен хепатит, от здравната министърка Асена Сербезова. След като пробите на детето бяха изследвани в Центъра по заразни и паразитни заболявания, във вторник информацията беше опровергана.

"Не се касае за този случай на изострен хепатит, за който следим в Европа и света ", сподели проф. Христова.

По думите ѝ повода за заболяване на детето са прекарани преди време респираторни инфекции. В момента то се усеща добре и е изписано от болница.

В началото на месеца Националният център по заразни и паразитни заболявания стартира проби за съществуването на хепатита в страната. Европейският Център за надзор на болесттите изиска от всички страни от Европейския съюз и Европейската икономическа общественост да засилят информираността и да рапортуват за всички доказани и вероятни случаи при деца.

Съществуват пет съществени вида хепатит, провокирани от характерни вируси, написа Би Би Си. Те са познати като A, B, C, D и E, като съгласно специалисти нито един от тях не изяснява възпалението на черния дроб, което се следи при новия вид. Все още се изследват вероятните аргументи за рядкото заболяване.

То стартира да се популяризира във Англия, като има регистрирани случаи в редица страни като Нидерландия, Испания, както и Съединени американски щати.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР