Русия напредва към Харков и почти завзе град Вовчанск, който

...
Русия напредва към Харков и почти завзе град Вовчанск, който
Коментари Харесай

Русия настъпва към Харков. Насреща няма украински укрепления. Как може да свърши това?

Русия напредва към Харков и съвсем завзе град Вовчанск, който е на 74 км. Анализатори считат, че това е опит на Москва да сътвори санитарна зона по границата. Но каквото и да желае Русия, въпросът е за какво на тази граница не е имало украински укрепления, които да спрат или да затруднят настъплението.

Руските войски, които нахлуха от север в Украйна в края на предходната седмица,. Доскоро те превземаха единствено села, които са най-вече безлюдни. Но в понеделник към този момент се водеха боеве в границите на град Вовчанск, който е център на община.

Украинският общоприет щаб призна, че съветските войски са постигнали " тактически триумфи ". Русия е разгърнала „ обилни сили “ - до пет батальона - в последната си атака, само че е изгубила повече от 100 военнослужещи за един ден, твърди Киев.

В изказването на украинската войска се споделя още, че Украйна подхваща ограничения за отбиване на настъпващите сили.

Новината за сполучливото нахлуване идва на фона на евакуацията на Населението на града преди войната е било над 17 000 души. В началото на войната множеството от тях са напуснали и то е намаляло до 3000 поданици. През последните няколко дни напущат още стотици.

Харковска област е в североизточна Украйна и граничи с Белгородска област на Руската федерация. Тя граничи и с украинската Донецка област, която е отчасти завладяна от проруски сили още през 2014. В Донецка област и сега се водят боеве.

След като Русия атакува Украйна на 22 февруари 2022 година, тя бързо съумя да превземе огромна част от Харковска област. Месеци по-късно Украйна отвоюва окупираните региони, без дребна част от територията на региона в нейния североизточен край. Най-известният отвоюван град в тази област е, където бяха открити всеобщи гробове и пространства за мъчение.

В последните няколко дни Русия навлезе в региона от север. Тя употребява позната тактичност за нахлуване - трансформира украинските села и градове в руини.

Местните управляващи пресмятат, че Русия обстрелва град Вовчанск с към 50 до 60 снаряда на всеки час. Освен това се употребяват и планиращи авиационни бомби. Те се пускат от съветски самолети на километри от фронтовата линия, надалеч от обсега на лимитираната противовъздушна защита на Украйна и нанасят тежки провали.

Американският Институт за проучване на войната счита, че Вовчанск може към този момент да е обграден. Експерти настояват, че някои от боевете към този момент се водят на територията на града.
Къде са укрепленията?
Украински офицер, воюващ на вовчанското направление, съобщи пред РБК-Украйна, че обстановката е извънредно сложна, защото ВСУ не разполага с подобаващи укрепления в региона.

Нахлуването през границата се очакваше от седмици, защото Русия струпа огромни сили на своя територия тъкмо до региона и бомбардира с планиращи мощни авиобомби Харков и граничните градове.

Украинските войски са били готови за ново съветско нахлуване в граничните региони в Харковска област, сподели в петък президентът Володимир Зеленски . " Украйна ги посрещна с войски: бригади и артилерия ", добави той на конференция.

Три линии. Какви са новите укрепления на Украйна против съветско нахлуване Киев строи укрепления, които се простират на 1200 километра. Целта е да се удържа съветската войска и да не се разрешава на окупатора да напредва на фронта, до момента в който Украйна получи още западно оръжие
Въпреки думите на Зеленски и подготовката с окопи и заграждения, украински офицер споделя пред, че съветските бойци просто са „ влезнали “ през границата заради неналичието на защита.

„ Нямаше първа линия на отбрана. Видяхме го. Руснаците просто влязоха. Те просто влязоха, без да имат [пред себе си] минирани полета ", сподели Денис Ярославски , пълководец на украинска специфична разследваща част.

Ярославски е посочил видео от запис с дрон, изработен преди няколко дни, на който се вижда по какъв начин дребни колони от съветски войски просто минават границата, без да срещнат опозиция.

Официални лица твърдяха, че се построяват защитни уреди с големи разноски, само че Ярославски споделя, че тези защитни уреди просто ги няма. „ Или става дума за немарливост, или за корупция. Това не е неуспех. Беше изменничество “, споделя пред Би Би Си Ярославски преди да се върне на север със частта си.

Междувременно Киев смени военачалник Юрий Галушкин , който отговаряше за североизточната Харковска фронтова линия. Точно по време на съветската атака, на 11 май, на негово място е бил назначен бригаден военачалник Михайло Драпатий .
Втори фронт или санитарна зона
Мащабът на настъплението към Харков, както и неговите цели и задания към момента не са ясни.

В разбор на Института за проучване на войната, се споделя, че сега съветските сили не целят завладяването на Харков, а се пробват да накарат Украйна да пренасочи сили от други посоки, да се придвижат към Харков, където да попаднат в обсега на артилерията и да се сътвори „ буферна зона “ за защитата на Белгород.

Руският граничен град Белгород е цел на украински ответни удари. Президентът Владимир Путин от месеци приказва за потребността да се сътвори “буферна ” или “санитарна зона ” за защитата на града.

В деня на съветските избори на 18 март, когато беше избран отново за пети път, Путин сподели, че това ще е зона, доста сложна за превъзмогване. Колко да е огромна тази зона е обособен въпрос, който занапред ще бъде решаван, добави тогава той.

Областният началник на Харков Олег Синехубов счита, че Русия съзнателно се пробва да разтегне фронтовата линия, като нападна на дребни групи в нови направления. Това поддържа теорията за това, че Русия желае да сътвори санитарна зона, а не да нападна Харков.

Синехубов сподели пред локалната телевизия, че украинските сили задържат съветските войски, само че предизвести, че боевете могат да се разпространят и в нови селища.
Ограниченията за удари по Русия
Според ISW сполучливите офанзиви на съветските сили се дължат на рестриктивните мерки, наложени на Украйна - тя не може да употребява оръжия, предоставени от Запада, с цел да нанася удари по законни военни цели на съветска територия.

От института напомнят сполучливата украинска интервенция от ноември 2022 година когато съветските сили бяха принудени да се изтеглят от западния (десния) бряг на Херсонска област с унищожителен огън на ракетните комплекси HIMARS. Сега украинските сили постоянно нанасят удари с дронове по инфраструктурата и летищата в Русия, само че те нямат резултата на модерните оръжейни системи с отдалечен обхват.

В разбора се загатват и сполучливите осведомителни интервенции на Кремъл против западните страни, при които Путин и други висши съветски политици ги упрекват в „ провокации “ поради това, че не престават да дават военна помощ на Украйна, настройват публичното мнение и по този начин стопират или забавят помощта за Киев.

Ето по какъв начин наподобяват нещата сега:
Украйна към момента не е получила главната част от обещаната и отпусната помощ от Съединени американски щати и ЕС;Русия към момента има артилерийско предимство.;Снарядите, купени по самодейността на чешкия президент Петър Павел, към момента не са пристигнали;Снарядите, както и първите изтребители F-16, дарени от Белгия и Нидерландия, се чакат през юни. Подкрепа и договаряния
Украйна може дейно да удържи линията на изток, сподели държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен в изявление за Той увери, че Съединени американски щати, Европейски Съюз и останалите към 50 страни ще продължат да поддържат Украйна. “Това ще продължи. И в случай че Путин счита, че може да надделее над Украйна, той бърка ”, сподели Блинкен.

Стратегията на Съединени американски щати е да поддържа Украйна, до момента в който тя не е задоволително мощна да седне на масата на договарянията, споделя в изявление за съветското опозиционно издание Виктория Нюланд , която до март беше заместител държавен секретар на Съединени американски щати.

“Всички войни приключват с договаряния, а Украйна би трябвало да реши какви са нейните териториални цели. Но сега Киев не е задоволително мощен, с цел да стартира договаряния. Ние бихме желали Путин да изостави всеки квадратен километър украинска земя. Но към този момент - до момента в който Украйна не стане задоволително мощна - не знаем какво е допустимо в това отношение ”, сподели Нюланд.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР