Президентът Румен Радев отхвърли обвиненията на председателя на парламентарната група

...
Президентът Румен Радев отхвърли обвиненията на председателя на парламентарната група
Коментари Харесай

Г-н Магнитски. Радев отхвърли твърдения на Пеевски за корупция в президентството

Президентът Румен Радев отхвърли обвиняванията на ръководителя на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски за корупция в президентството и сподели, че идва " неизбежна политическа опция " на ръководещите.

Това става, откакто през предходната седмица депутатът обществено прикани основният прокурор Борислав Сарафов , основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев и ръководителите на Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) Пламен Тончев и на Комисията за противопоставяне на корупцията (КПК) Антон Славчев да кажат имат ли данни за корупция в президентството.

" Една от най-отблъскващите навици в дребните души е това, че подозират своите низости у другите ", сподели в понеделник Радев в отговор на глобения за корупция от Съединени американски щати народен представител от Движение за права и свободи .

Президентът посочи, че цитира френския публицист Оноре дьо Балзак, като не загатна поименно Пеевски, а го назова " господин Магнитски ". за корупция по световния американски закон " Магнитски " през лятото на 2021 година

Свободна Европа изпрати документално питане за позицията на президентството във връзка отправените през последната седмица изказвания от Пеевски, само че до публикуването на публикацията на получи отговор.

" Защо прокуратурата и службите не подхващат или не оповестяват данните за инспекции и каузи по случаи с висока социална сензитивност, свързани с президентската администрация ", попита предходната седмица депутатът, представен от пресцентъра на Движение за права и свободи.

Софийската градска прокуратура към този момент заяви, че ревизира дали има остарели каузи или преписки против хора от обкръжението на президента.

Нападките на Пеевски против Радев започнаха предходната седмица, откакто президентът нападна избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков .

" Тъмнината ще свърши, ще има светлина, както споделяше едно бау-бау ", сподели Пеевски предишния четвъртък.

С определението " бау-бау " (междуметие за подражателство на кучешки лай; " куче " на бебешки език) Пеевски назовава Румен Радев, който сезира Конституционния съд за избора на Атанасова и Белазелков, откакто председателката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова го прикани да го направи.

" Наблюдавах Нинова да го поучава да скача и той скача. Първо да реши дали е нейното цирково куче или ще става водач на партия ", сподели Пеевски.

Депутатът на два пъти загатва обществено за корупционни схеми, свързани с хора, близки до Радев, наричайки ги " касиерите на президента " и " пътя на Копринката ". Той дефинира президентството като " тъмна институция с доста кеш ". От думите му стана ясно, че той засяга най-много секретарят на президента по вътрешна политика Николай Копринков и мъжа на някогашната служебна министърка на спорта Весела Лечева - Сотир Ушев .

Ушев е някогашен шеф на Националния застрахователен институт (НОИ), назначен след това за изпълнителен шеф на организация " Военни клубове и военно-почивно дело ". Лечева е министърка на спорта в първия и втория служебни кабинети на Гълъб Донев , назначени от президента.

В понеделник Радев прикани " способените органи " да извадят цялата информация за сигнали и каузи против Пеевски, които са " на трупчета ".

" Когато си приказваме за корупция, аз приканвам тези органи да изкарат всички сигнали, преписки и каузи - за БТК, за " Булгартабак ", за КТБ, за Българската банка за развиване (ББР), за язовири, автомагистрали, митници, за Националната компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ), за " Дунарит ", " Емко " и отравянето на Гебрев, за подставени лица, притежатели на парцели, на бизнеси, на хотели в България и в чужбина, както и за офшорки ", сподели Радев без да посочи подрбности.

Президентът назова офанзивите против него " режисирана медийна нервност ", която издава " боязън от нова партия ".

" Появата на политическа опция е неизбежна ", сподели Радев и добави, че в случай че даде доверието си на нова политическа групировка, ще го разгласи самичък.

" Ситуацията е такава, че появяването на опция е неизбежна. Българите чакат действителна политическа опция, която да се опълчи на взаимното изпиране и индулгенция на корупционните кавги ", добави президентът.

Твърдението, че Радев стои зад бъдеща политическа групировка също пристигна от Пеевски. Миналата седмица той сподели, че " има тъмна институция, цялостна с кеш, която желае да си сътвори политически план на база разграбването на страната две години ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР