Дали да е Мама и аз или да е Национална

...
Дали да е Мама и аз или да е Национална
Коментари Харесай

Спешно се търси педиатър. Защо няма достатъчно детски лекари в България

Дали да е " Мама и аз " или да е Национална детска болница? Не може и двете, тъй като за тях няма да има лекари. Анализ на Европейската капиталова банка откри, че в София и района няма задоволително педиатри даже и единствено за една болница.

Теодора Панева специализира педиатрия от четири години, а преди този момент е учила медицина в продължение на повече от шест. Казва, че " по отношение на други специалности заплащането е конкурентно ".

Заплатата ѝ е 2100 лв. бруто. В болничното заведение, в която работи, се съблюдава Колективният трудов контракт, подписан преди 2 години, с който се дефинира минимална работна заплата за всички лекари.

" Заплащането на лекарския труд като цяло е безумно ниско ", споделя доктор Иванова*. Тя е специализант по детски заболявания в една от огромните лечебни заведения в България. " Сравнявайки заплатата си с други сътрудници обаче, напряко ми е неловко да се оплача ", прибавя тя.

Въпреки това броят на педиатрите и на лекарите с детски специалности в България понижава. По данни на Националния статистически институт (НСИ) към края на 2022 година в страната има 1438 педиатри, а детската смъртност е измежду най-високите в Европейския съюз - 4,9% за 2023 година

" Недостигът на медицински фрагменти не е единствено в България, в цяла Европа е, за жалост, само че България няма политика за приобщаване – за опазване на своите фрагменти и на приобщаване на фрагменти от чужбина ", споделя Кремена Кунева , ръководител на фондация " Даная ", която се бори за построяването на Национална детска болница.

Проблемът с дефицита на лекари с педиатричен профил още веднъж излезе на напред във времето при започване на май. Тогава Министерският съвет за построяването на частна болница

Срещу това се оповестиха неправителствени организации, които припомниха, че съгласно разбор в София и района липсват 123 лекари с педиатричен профил, а броят им е непълен даже и за една детска болница.

Решението на служебния кабинет да позволи основаването на частната болница беше анулирано още същия ден поради публичната реакция, само че се повдигна тематиката какво е да си педиатър в България.
" Спешно се търси педиатър "
По данни на Националния център по публично здраве и разбори през 2023 година броят на педиатрите и лекарите с детска устременост, които упражняват специалността си в България, е 2061. Броят на тези, които работят с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), е даже по-малък.

Голяма част от експертите обаче са съсредоточени в столицата.

" Спешно се търси педиатър в Ямбол " - това е едно от първите неща, които се виждат на уеб страницата на Българския педиатричен съюз .

Ямбол е една от областите в България с минимум педиатри - 17. Това надалеч не е единственият град, където има дефицит. През 2019 година детското поделение в Перник беше напът да затвори поради липса на лекари. През 2021 година затвори и отделението в Свищов .

Според разбор на Европейската капиталова банка (ЕИБ) от началото на 2024 година за цялата страна липсват най-малко 512 педиатри. По данни на Национална мрежа за децата към половината от практикуващите детски лекари са в предпенсионна и пенсионна възраст и едвам 15% са под 35-годишна възраст.

За интервала от 2021 до 2023 година в цялата страна 264 лекари са почнали образование за придобиване на компетентност педиатрия, като образованието на 33 от тях е финансирано от страната. Това обаче наподобява незадоволително на фона на дефицита в страната.

В множеството области в страната липсват и тесни експерти, т.е. детски хирурзи, детски нефролози, кардиолози и други. А когато се работи с деца, " всичко е по-трудно, даже в случай че почнем с всекидневните операции в едно болнично заведение – взимане на кръв, венозни вливания ", споделя проф. доктор Иван Литвиненко - шеф на Клиниката по неврология в СБАЛ по детски заболявания " Проф. доктор Иван Митев ".

Недостигът на лекари пък води до претоварване на наличните. Така през август 2023 година педиатричното поделение в болничното заведение във Враца трябваше да затвори след всеобщо овакантяване на лекарите там. Причината - ниски заплати и невзет отпуск.

" Кой би работил 3 години без да излиза отпуска? Да заповяда да работи. Как да работим двама души, би трябвало да умрем там, би трябвало да не си вървим у дома ", сподели тогава доктор Бисер Тодоров.
Какви са изискванията
" И почивката не е отмора като на всеки различен. Има специалности, които умерено не помнят за своите пациенти и нямат това терзание ", споделя проф. Литвиненко.

Дори и в почивните дни на лекарите телефонът не престава да звъни, а при децата обстановката може да се трансформира в незабавна за секунди. Затова проф. Литвиненко избира да се отзове, преди нещата да са станали необратими.

Както при специализантите, по този начин и при експертите графикът постоянно е претрупан - дават се доста нощни наряди. Те се заплащат в допълнение. В болничното заведение, в която работи доктор Иванова, това значи към 9 лв. на дежурство.

" Със сигурност работата на специализанта лишава по-голямата част от времето му. [Във] времето, в което нямаме смени и наряди, се изисква избрана самоподготовка, с цел да работиш с пациентите на равнището, което те чакат ", споделя доктор Панева.

И въпреки в част от лечебните заведения в страната да има открита минимална заплата за лекари, това не е казусът с всички лечебни заведения. Така през януари 2023 година в болничното заведение в Търговище са открити две места за специализант по педиатрия, като главната заплата там е 1087 лв. - със 154 лв. повече от минималната работна заплата за страната.

" На всички към този момент е ясно, че работата на педиатрите е недооценена. Това беше изначално заложено с първите стъпки на пътечната медицина – педиатричните пътеки бяха с извънредно ниско остойностяване ", споделя проф. Литвиненко. Под " пътечка медицина " се има поради методът на остойностяване на дейностите по диагностика и лекуване на пациент съгласно болестта - или клинична пътека. Националната здравноосигурителна каса заплаща на лечебните заведения, които работят с нея, съгласно закрепени цени на тези пътеки, само че нерядко лекуването е по-скъпо.

През последните години бяха подхванати редица нараствания на цените на пътеките, само че проф. Литвиненко отбелязва, че нормално става дума за %. Тъй като пътеките в детската медицина са измежду най-евтините, нарастването - изчислено в сума - също е малко.

" Всеки желае да работи в една клиника, където с помощта на труда, който поставя, ще има едно качествено възнаграждение ", споделя той.
Как се става детски доктор
Д-р Панева постоянно е желала да бъде доктор, само че в пети курс на следването си се среща с педиатрията и взема решение, че това е нейната компетентност.

" Удовлетворението от това да се срещнеш с децата, да им окажеш помощ, въобще педиатрията като просвета е това, което е по-мотивиращо, в сравнение с финансовото заплащане ", споделя тя.

При децата обаче има редица специфики. Двата съществени съставния елемент в медицината, анамнезата и статусът, са едни от най-трудните в тази компетентност.

" Те се базират на наблюденията на родителя или учителя. Детето пък не спомага, както би направил един възрастен. Тук би трябвало да се употребяват всевъзможни способи, в това число игра... Всичко това плаши хората, които нямат опит ", споделя доктор Литвиненко.

Той споделя, че през последните години управлението на педиатричната болница, от което и той е част, притегля от ден на ден млади лекари и най-много специализанти. Д-р Панева също е един от тях. Според нея това се дължи на положителното образование, което болничното заведение предлага. Как обаче могат да се стимулират още лекари да изберат педиатрията?

" Другото е заплащането – най-малко да бъде почтено за тази отговорност, тази емоционалност и тази ангажираност, която демонстрират педиатрите ", споделя проф. Литвиненко.

*Името е променено.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР