Все още най-голямата надежда на Русия е тръбопроводът Силата на

...
Все още най-голямата надежда на Русия е тръбопроводът Силата на
Коментари Харесай

Проста математика обясни срива на Газпром: Приходите от Китай са едва една шеста от тези от Европа

Все още най-голямата вяра на Русия е тръбопроводът „ Силата на Сибир 2 “, която минава през Монголия и е с планов потенциал от 50 милиарда куб. метра годишно. 

Дори и в миналото да бъде осъществен този план и размер в никакъв случай няма да е в положение да размени бизнеса, изгубен в Европа.

Руският държавен енергиен колос „ Газпром “, до неотдавна най-печелившата съветска компания, е изправен пред дълъг интервал на неприятно показване, откакто се оказва, че не е в положение да компенсира загубата на европейски пазар с продажби на вътрешния и с експорт към Китай, отбелязва Reuters в собствен разбор.

Наскоро компанията разгласи годишна чиста загуба от 7 милиарда $, първата от 1999 година Основната причина за това е внезапното понижаване на износа за Европа. Проблемите на „ Газпром “ демонстрират зависимостта на компанията от европейския пазар и рестриктивните мерки в партньорството на Москва и Пекин.

До 2022 година Европа беше най-големият пазар за „ Газпром “, само че износът внезапно спада след войната в Украйна.

През 2022 година Русия е изнесла в Европа 63,8 милиарда куб. метра природен газ по разнообразни направления, сочат данни на „ Газпром “ и калкулации на Reuters, цитира Актуално и Българска телеграфна агенция.

През 2023 година този размер спада с 55,6%, до 28,3 милиарда куб. метра. Пикът на износа на „ Газпром “ беше през 2018 година, когато компанията е изнесла за Европа, Турция и други страни общо 200,8 милиарда куб. метра природен газ.

Мистериозни гърмежи в подводните газопроводи „ Северен поток “ от Русия до Германия през септември 2022 година също доста подкопаха търговията на съветски газ с Европа.

След нашествието в Украйна и спада на доставките за Европа Русия се обърна към Китай с упоритости до 2030 година да изнася за този пазар по тръби 100 милиарда куб. метра годишно. Първите доставки бяха осъществени през 2019 година по тръбата „ Силата на Сибир “. До края на годината доставките по тръбата би трябвало да доближат 38 милиарда куб. метра, а през 2022 година Москва и Пекин се договориха за експорт на още 10 милиарда куб. метра през остров Сахалин.

Най-голямата вяра на Русия е тръбопроводът „ Силата на Сибир 2 “, която минава през Монголия и е с планов потенциал от 50 милиарда куб. метра годишно.

Но и там „ Газпром “ се сблъска с проблеми поради неналичието на съглашение по отношение на цените и други проблеми.

„ Макар че „ Газпром “ ще получи спомагателни доходи от тези тръби, когато те проработят на цялостен потенциал, компанията в никакъв случай няма да е в положение да размени бизнеса, изгубен в Европа “, споделя Катерина Филипенко, шеф по въпросите на природния газ в Wood Mackenzie.

Русия към този момент не може и да осъществя газовия търговски център в Турция, за който президентът Владимир Путин заприказва за пръв път през октомври 2022 година Досега този план няма никакъв прогрес.

Дори и „ Газпром “ да осъществя цялостния потенциал на тръбопроводите до Китай, приходите от продажби ще бъдат доста по-малки от осъществените в Европа.

Според основания в Москва BCS brokerage, приходите на „ Газпром “ от продажби в Европа за интервала 2015-2019 година са възлизали на приблизително 3,3 милиарда $ на месец при междинни месечни доставки от 15,5 милиарда куб. метра.

Ако се вземе поради цената от 286,9 $ за 1000 куб. метра, оповестена от съветското министерство на стопанската система, и фактът, че през 2023 година „ Газпром “ е изнесъл в Китай 22,7 милиарда куб. метра газ, общите доходи на компанията от този експорт възлизат на 6,5 милиарда $ за цялата 2023 година

„ Газпром “ не разкрива приходите си от продажби в Европа или Китай поотделно за 2023 година Китай не може да размени Европа за „ Газпром “. Той дава на Русия глътка въздух, само че на доста по-ниска цена от осъществената преди този момент в Европа, отбелязва доктор Михол Мийдън, началник на China Energy Research към Института за енергийни изследвания към Университета в Оксфорд. Според документ, забелязан от Reuters, Русия чака цената на газа, изнасян за Китай да продължава да спада в идващите 4 години, а най-лошият сюжет не изключва спад от 45% до 156,7 $ за 1000 куб. метра през 2027 година

Сценарият не отбелязва какво дърпа цените надолу, само че е реалност, че Русия се сблъсква с конкуренцията на други страни при износа на газ по тръбопроводи за Китай, като Туркменистан и със засилващия се импорт на полутечен природен газ.

Финансовите доклади на Газпром, които също включват неговите петролни и енергийни подразделения, демонстрираха, че приходите от бизнеса с природен газ са намалели повече от половината предходната година до малко над 3,1 трлн. рубли, до момента в който продажбите на петрол и газов кондензат възлизат на 4,1 трлн. рубли, което е растеж с 4,3 %, сочи брокерската компания BCS.

По думите на Алексей Белогориев от Институт за енергетика и финанси в Москва би било невероятно „ Газпром “ да възвърне рентабилността, разчитайки само на своя газов бизнес. Той прибавя, че стратегическото прекосяване към произвеждане и експорт на амоняк, метанол и други артикули за преправка на газ за „ Газпром “ е допустимо, само че това няма да даде бърза възвръщаемост. „ Същевременно вероятностите за „ Силата на Сибир 2 “ остават неразбираеми: Китай най-вероятно няма да се нуждае от толкоз доста спомагателен импорт през 2030 година поради евентуалното закъснение на растежа на търсенето и високите равнища на вътрешно произвеждане на газ “, споделя той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР