Германски върховен съд постанови, че службите за сигурност запазват правото

...
Германски върховен съд постанови, че службите за сигурност запазват правото
Коментари Харесай

Германските служби могат да продължат да следят крайнодясната Алтернатива за Германия, реши съдът

Германски висш съд постанови, че службите за сигурност резервират правото си да следят крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " (АзГ).

Новината идва, откакто през 2021 година Федералната работа за отбрана на конституцията, която дава отговор за отбраната на демократичния ред в Германия от екстремистки закани,. Това значи, че службите за сигурност могат да я подслушват и да набират информатори в нея.

Сега съдиите от Висшия административен съд в Мюнстер потвърдиха решението от 2022 година, съгласно което постановлението е съразмерно и не нарушава конституцията, европейското или националното гражданско право.

" Съдът намира, че има задоволително доказателства, че АзГ преследва цели, които са ориентирани против човешкото достолепие на избрани групи и против демокрацията ", пишат съдиите, представени от Ройтерс. " Има учредения да се подозира, че най-малко част от партията желае да даде статут на второкласен немски жители с миграционен генезис. "

Партията, която е отпред на социологическите изследвания в няколко източни провинции, в които по-късно тази година се организират избори, се сблъсква с все по-строг надзор поради расистки изявления на свои членове, както и изказвания, че укрива шпиони и сътрудници на Русия и Китай.

" Това правосъдно решение демонстрира, че нашата народна власт може да се отбрани ", сподели министърката на вътрешните работи Нанси Файзер в изказване. " Тя разполага с принадлежности, които я пазят от вътрешни закани. "

В изказване АзГ сподели, че ще апелира. Обжалването би могло да включва единствено оборване на метода, по който по-ниските съдилища са приложили закона.

В центъра на идеологията на АзГ е затвърждаването на немски шовинизъм, както и всяването на боязън от малцинства и мигранти. По-рано през годината имаше в продължение на месеци, откакто се появи информация, че членове на АзГ са участвали на загадка среща на тематика насилствена депортация на хора с задграничен генезис от Германия.

Партията покачва поддръжката си през последните години. преди изборите за Европейския парламент (ЕП) през юни демонстрират, че АзГ след Християндемократическия съюз.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР