Предстоящият процесор с архитектура Arm на MediaTek ще се възползва

...
Предстоящият процесор с архитектура Arm на MediaTek ще се възползва
Коментари Харесай

Нещо ново: MediaTek съвместно с NVIDIA разработва конкурент на Snapdragon X Elite

Предстоящият процесор с архитектура Arm на MediaTek ще се възползва от разработките на NVIDIA и усъвършенстваната технология на TSMC.

Базираният на ARM архитектурата процесор Snapdragon X Elite на Qualcomm в последна сметка ще се сблъска с конкуренцията на MediaTek и NVIDIA, които сплотиха напъните си за взаимна разработка на нова едночипова система. Платформата се чака да види бял свят още през третото тримесечие на тази година, ще се създава по 3nm развой на TSMC и ще поддържа усъвършенствани технологии. Някои даже изричат най-смелите догатки, че процесорът на MediaTek и NVIDIA ще може да се конкурира с Apple M4.

Според слуховете неназованият чипсет от MediaTek и NVIDIA ще коства $300. Тази висока цена евентуално се дължи на потреблението на усъвършенствани софтуерни процеси. Тъй като анализаторите предвиждат забележителен растеж в сегмента на компютрите с изкуствен интелект до 2027 година, тайванският производител на чипове и неговият американски сътрудник желаят да се възползват от тази опция, като основат здравословна конкуренция в тази ниша. MediaTek към този момент получи похвали за своята флагманска платформа Dimensity 9300, тъй че няма подозрение, че компанията сполучливо ще продължи в тази посока. А в случай че към всичко това се прибави и опитът на NVIDIA, може да се получи един в действителност стойностен чипсет, който ще изпревари конкуренцията най-малко в графичната част.

Фазата на тестване на чипсета ще стартира през четвъртото тримесечие, а той ще влезе в всеобщо произвеждане през първата половина на 2025 година Интересна детайлност: финансовият анализатор Дан Нистедт загатна, че TSMC ще приложи за новия чип усъвършенстваната си технология за пакетиране CoWoS (Chip-Chip), която разрешава консолидираното на разнообразни съставни елементи на един чип, само че в формалните отчети няма такава информация. MediaTek и NVIDIA и преди са си партнирали, като тогава фирмите работиха по вграждането на графични ускорители в автомобилни чипсети.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР