Президентът на САЩ Доналд Тръмп разреши разширена военна мисия за

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп разреши разширена военна мисия за
Коментари Харесай

Тръмп разреши разширена военна мисия за охрана на петролните находища в Сирия

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп позволи разширена военна задача за защита на нефтени залежи, пръснати на огромна територия в цяла Източна Сирия. Това сложи на дневен ред комплицирания юридически въпрос дали американските войски имат право да подхващат удари против сирийските, съветските или други сили, в случай че заплашват нефта, обявиха представители на Съединени американски щати.

Решението, което стана факт в петък след среща на Тръмп с висшето военно командване, обвързва стотици американски военнослужещи с още по-трудна задача в Сирия от досегашната, макар обещанието на президента да приключи присъединяване на Америка във войната. Новият проект планува войските на Съединени американски щати да охраняват обширна територия, следена от бойците на сирийските кюрди. Тя е с дължина от към 150 км, от Дейр аз Зур до Хасака, само че точните ѝ параметри към момента се дефинират.

Според поискали анонимност американски представители доста от детайлите на задачата към момента не са конкретизирани. Но все пак решението на Тръмп е победа за военното командване в опитите му да убеди политическото управление във Вашингтон да остане в Сирия, с цел да попречи на възобновление на групировката " Ислямска страна ", да противодейства на Иран и да си партнира с кюрдите, които в продължение на няколко години водиха война дружно с Щатите против " Ислямска страна ". Но решението също така принуждава юристите на Пентагона деликатно да изработят заповедите за военнослужещите, които биха могли да бъдат сложени в обстановка да стрелят по силите на сирийското държавно управление или на Русия, в случай че те опитат да си върнат петролните обекти, намиращи се на територията на суверенната страна Сирия.

Заповедта на Тръмп също така поставя кръст на всевъзможни изказвания, че главната част от американския боен контингент в Сирия от над 1200 души ще се прибере вкъщи скоро, както той неведнъж обещаваше.

Сенатор Тим Кейн, демократ от Вирджиния, дефинира задачата като неточност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР